Шампионат Португалије је основан 1922. године, али је то пандан данашњем купу. Сама лига је почела да се игра 1934. године и играло је само осам клубова. Први трофеј овог такмичења је подигао Порто.

 

 

Године 1938. долази до промена у формату и ово такмичење постаје најбитније такмичење у држави. Број клубова се подигао на 10, а до 1999. године - колико је дуго и носило име ''Национални шампионат Португалије'' - је број достизао чак и до 20 клубова у неколико наврата.

 

 

Долази до велике промене 1999. године када се ствара ''Примера Лига'' која опстаје у том имену до данас. Данас ово такмичење игра 18 клубова.

После прве Портове титуле, Бенфика је однела три заредом. После тога Порто осваја трофеј две године у новоформираном ''Националном шампионату Португалије''. Прошло је 6 година пре него што се и трећи клуб умешао, тада је Спортинг однео своју прву титулу.

 

 

Велика тројка је заједно однела 86 титула шампиона. Бенфика је овај наслов носила 37 пута, а чак 29 пута је била другопласирана. Други тим на листи је Порто који се окитио овом медаљом 30 пута, док је вицешампион био 28 пута. Спортинг је достигао 19 титула и чак 22 пута је био другопласиран.

Белененсес 1946.

 

 

Неизвесна сезона 1945/46 је била прва сезона када тим из Велике тројке није освојио титулу. Тада је Белененсес успео да подигне трофеј, а били су испред Бенфике за само један поен. Ово је такође први тим који је против Реал Мадрида заиграо на тада новом, а сада већ култном Сантијаго Бернабеу. Следећи успех који је овај клуб достигао је друго место 17 година касније и то је било друго место.

Боависта 2001.

 

 

Други пут када се крунисао шампион ван Велике тројке је било пре 21 године. Овај тим је доминирао на домаћем терену, изгубивши само један меч, а примили су само 22 гола током целе сезоне (34 утакмице). Наредне сезоне су били други, одмах иза Спортинга. Три године касније су стигли по полуфинала Купа УЕФА, а у случају да су победили Селтик, изашли би на мегдан Жозе Мурињу и тада моћном Порту. Убрзо их после ухватио скандал везан за намештање утакмица па су одређено време провели у другој лиги. Вратили су се тек 2014. године у Примеру.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".