Мало је познато да је Митић, осим за БСК, где је почео каријеру, и Црвену звезду заиграо и за, ни мање-ни више, Партизан.

Звездина звезда је била део састава који су чинили и Бобек, Брозовић, Чајковски.

Сарадња између два ''вечита'' ривала је после рата била патриотска и тада није представљала никакав проблем.

 

 

У дресу црно-белих постигао је два гола на четири утакмице.
На првом мечу је Партизан играо против ЦДКА (касније ЦСКА) из Москве. Домаћин је однео победу минималним резултатом 1-0.
Затим је Партизан у Лењинграду победио домаће када је Митић био стрелац једног гола - резултат 1-2.
Трећи меч у Москви против Динама се завршио у корист црно-белих резултатом 4-1.
Последњи меч у Тбилисију, Партизан је изгубио резултатом 1-2 од Динама из Тбилисија, а утешни гол за црно-беле је постигао управо Митић. Носио је дрес са бројем 8.

Како је дошло до ''гостовања'' играча?

Рајко Митић је заиграо за Партизан на турнеји по СССР-у према наређењу тадашње власти. Он није јединствен случај, за Партизан су заиграли и Вујадин Бошков, тада ас Војводине, као и многи други из клубова широм Југославије.

 

 

Главни разлог оваквих ''позајмица'' је била жеља клубова да се покажу у Европи. Тада још нису формирани европски фудбалски купови, па је ово био једини начин да се покаже квалитет.

Престиж југословенског фудбала је био на цени, али владало је и здраво ривалство између клубова, а наравно и изнад свега је постојао ''државни интерес''. Са потпуном професионализацијом фудбала на нашим просторима је нестала и ова институција.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".