Malo je poznato da je Mitić, osim za BSK, gde je počeo karijeru, i Crvenu zvezdu zaigrao i za, ni manje-ni više, Partizan.

Zvezdina zvezda je bila deo sastava koji su činili i Bobek, Brozović, Čajkovski.

Saradnja između dva ''večita'' rivala je posle rata bila patriotska i tada nije predstavljala nikakav problem.

 

 

U dresu crno-belih postigao je dva gola na četiri utakmice.
Na prvom meču je Partizan igrao protiv CDKA (kasnije CSKA) iz Moskve. Domaćin je odneo pobedu minimalnim rezultatom 1-0.
Zatim je Partizan u Lenjingradu pobedio domaće kada je Mitić bio strelac jednog gola - rezultat 1-2.
Treći meč u Moskvi protiv Dinama se završio u korist crno-belih rezultatom 4-1.
Poslednji meč u Tbilisiju, Partizan je izgubio rezultatom 1-2 od Dinama iz Tbilisija, a utešni gol za crno-bele je postigao upravo Mitić. Nosio je dres sa brojem 8.

Kako je došlo do ''gostovanja'' igrača?

Rajko Mitić je zaigrao za Partizan na turneji po SSSR-u prema naređenju tadašnje vlasti. On nije jedinstven slučaj, za Partizan su zaigrali i Vujadin Boškov, tada as Vojvodine, kao i mnogi drugi iz klubova širom Jugoslavije.

 

 

Glavni razlog ovakvih ''pozajmica'' je bila želja klubova da se pokažu u Evropi. Tada još nisu formirani evropski fudbalski kupovi, pa je ovo bio jedini način da se pokaže kvalitet.

Prestiž jugoslovenskog fudbala je bio na ceni, ali vladalo je i zdravo rivalstvo između klubova, a naravno i iznad svega je postojao ''državni interes''. Sa potpunom profesionalizacijom fudbala na našim prostorima je nestala i ova institucija.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".