Једна од њих је кливија – собна биљка са меснатим и великим зеленим листовима и чаробним цветом, најчешће наранџасте боје.

Цвета једном годишње, најчешће у пролеће, а њен цвет је у облику трубице, биљци даје посебну егзотичну лепоту. Када процвета, то симболично значи да у вашу кућу ускоро стижу добре вести.

Међутим, да би кливија уопште процветала, потребна је адекватна нега. Прија јој северна страна у кући, а никако је не треба излагати јаким сунчевим зрацима. Прија јој собна температура, а не треба је зими држати на температури нижој од 10 степени.

Фото: Профимедиа

 

Биљка се залива о потребни, уопште није захтевна. Зими се залива на око 20 дана, док током лета и пролећа треба заливати чешће. Прихрањује се течним ђубривом од марта до септембра, као и у фебруару када се формирају цветни пупољци. Младе кливије се пресађују сваке године на пролеће кад стане цветање у већу саксију. Кливија се може размножавати дељењем великих биљака, односно, одвајањем младица након цветања, а може се размножити и семеном.

Кливија заузима своје место у источној филозофији фенг шуија. Сматра се да је њена аура драгоцена и посебна и да зрачи невероватном енергијом. Постоје одређена фенг шуи правила за ову срећну биљку.

Фото: Профимедиа

 

Кливију не треба стављати у спаваћу собу, јака енергија цвета може утицати на снове и узроковати несаницу.

Биљка јесте идеална опција за уређење дневног боравка и канцеларије. У овим просторијама имаће благотворан утицај на околину и елиминисати негативности. А ако ставите неколико новчића у њену саксију, то може привући просперитет у кућу и побољшати породично благостање.

Ако је цвет престао да цвета или се изненада осушио, према фенг шуију, то може указивати на трошкове, негативне промене и губитке.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".