Пикси је својевремено бранио боје Радничког из Ниша, Црвене звезде, Марсеја, Вероне и Нагоје Грампус.

Посебно је медијски био пропраћен Стојковићев одлазак из београдских црвено-белих и прелазак у Олимпик из Марсеја.

Интересантно је како је Бернар Тапи, тадашњи газда француске екипе, хвалио Пиксија по реализацији трансфера. Текст из "Спорта" 1989. и интервју са Тапијем, као и речи Руда Гулита о претходно актуелним спекулацијама да ће српски ас ипак обући дрес Милана, преносимо у целости у оквиру наше рубрике "Ретро Мундијал":

ТАПИ: Стојковић најбољи у Европи

НАЈГЛЕДАНИЈА спортска емисија француске телевизије ''Телефут'' објавила је као главну вест да је Драган СТОЈКОВИЋ Пикси капитен Црвене звезде потписивањем уговора са Марсејом означио на неки начин и прекретницу када је фудбал на овим просторима у питању.

Фото: МВ

 

 

О чему се ради?

Француски коментатори констатују да је Бернар ТАПИ газда Олимпика из Марсеја рекао да се неће смирити док не направи тим по снази један Берлусконијевом Милану. Рекао је да неће жалити паре а цитира се и ова његова изјава:

- Тачно је да у екипи имам Франческолија, Мозера, Водла. Они су добри играчи, али није то оно што је потребно великом тиму који хоћу да створим. Стојковић је тренутно најбољи играч Европе без конкуренције, једини до којег сам на срећу и могао доћи. -

Инаће у Олимпику игра и Немац Карл Хајнц Ферстер који је примио и француско држављанство.

Фарук ХАЏИБЕГОВИЋ из Сошоа и Стојковићев друг из репрезентације додаје:

Фото: репринт/архив Борбе

 

 

- Пиксију је дат велики публицитет. Он ће, без сумње, бити суво злато ове екипе. Сви, па и ја, наравно, очекујемо његов велики тријумф на француским теренима.

''Телефут'' је још једном прокоментарисао да је Бернар ТАПИ стари лисац,да су његови потези вазда неочекивани, али и супер-пословни. Помиње цифру од 10 милиона долара колико ће Стојковић добити, као и плату од 250.000 франака уз напомену:

- Европе тренутно нема актрактивнијег играча од Стојковића. Верујемо да ће његовим доласком кренути препород француског фудбала. Такав чаробњак после одласка Платинија био нам је неопходан.

И најзад Французи нису пропустили да подвуку и комбинацију око Стојковићевог евентуалног одласка у Милано. Напоменули су само да је то пропала ствар, обзиром да су уговори с Ван Бастеном, Рајкардом и Гулитом продужени и цитирају изјаву, наводно, Гулита:

Фото: Профимедиа

 

 

- Не знам шта би смо Стојковић и ја радили с дресом број 10 у Милану. Познато је да у тиму може играти само једна ''десетка''. Зар не би било штета да један од нас двојице седи на клупи.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Борбе", а овај чланак је изашао у "Спорту", 4. децембра 1989. године. *

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".