Селекција Француске савладала је на домаћем терену Бразил у финалу Светског првенства 1998. године резултатом 3:0. Пре тог меча десио се инцидент о коме се и данас прича и који је још увек обавијен велом тајне.

"Кариоке" никада нису пропустиле Мундијал, а на сваком су сврставани у најужи круг фаворита. Тог бремена нису били поштеђени ни изабраници Марија Загала те 1998. у Француској.

И то с правом - поред бројних вансеријских, доказаних фудбалера, навалу Бразилаца је предводила млада планетарна звезда у настајању - Роналдо, једини прави!

Фото: Н. Параушић

 

"Он је мртав, он је мртав"

Пред почетак одлучујуће утакмице са "триколорима", Бразилци су проводили у париском хотелу. После ручка, играчи су се упутили у собе, како би одгледали трку "Формуле 1" и одморили пред меч за историју.

Међутим, неколико тренутака касније, уследила је сцена као из хорор филмова.

- Он је мртав, он је мртав - узвикивао је престрављени Роберто Карлос.

Ударајући по вратима осталих соба, Карлос је викао у нади да ће неко помоћи његовом цимеру који се тресао и млатарао рукама и ногама. Био је то двадесетдвогодошњи Роналдо - налазио се у бесвесном стању.

Минути до доласка хитне помоћи чинили су се дугим као да су у питању године.

За спашавање младог нападача можда је назаслужнији био Сезар Сампајо. Претпостављајући да је у питању епилептични напад, он је извукао Роналдов језик, како би спречио потенцијално гушење.

Фото: Профимедиа

 

- Ручао сам и после тога сам решио да одем мало да се одморим. Последње чега се сећам је да сам легао у кревет. После тога је тело почело да ми се тресе. Када сам се освестио, био сам окружен саиграчима, а онда је дошао и доктор Лидио Толедо. Нису желели да ми кажу шта се дешава - рекао је једном приликом Роналдо.

Бразилац је у болници провео неколико сати. Лекари су навели како је Роналдо доживео конвулзију (стање у ком се мишићи брзо и узастопно грче и опуштају, праћено неконтролисаним трешењем тела, што је увод у епилептични напад).

После урађених тестова, доктори су истакли да нема проблема који би спречили фудбалера да се бори за "Златну богињу".

- Када сам дошао на стадион, видео сам да је Едмундо био на мом месту. Позвао сам селектора са стране и рекао му: "Молим вас, морам да играм" - рекао је Роналдо.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Зар Зуба да греје клупу?

Франзуци су убедљиво тријумфовали, а одлука Загала да Едмунда ипак остави на клупи, и дан данас је тема бројних расправа.

Роналдо није испунио очекивања у најбитнијој утакмици првенства, док је одлука бразилског селектора, према нагађањима многих, крила бројне контроверзе.

Један од трачева био је да је нападачев спонзор приморао тренера "кариока" да уврсти Зубу у стартних 11, а Загало је одлуку поткрепио аргументом да на оваквој утакмици играч као Роналдо - не може да седи на клупи.

 

 

Шта се догодило са популарним Зубом непосредно пре финала, и даље је обавијено велом тајне. Постоје бројне теорије о томе шта је проузроковало стравичну сцену у Паризу.

Неке од њих су да је неколико сати пре немилог догађаја у Роналдово тело убризган одређени анестетик (намењен умањивању бола због повреде колена) који је проузроковао здравствене проблеме, као и теорије да је доживео нервни слом када је сазнао да га је партнерка преварила.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".