Са нестрпљењем је чекала овдашња публика Мундијал у Француској 1998. године и повратак "плавих" на највећу светску смотру фудбала. Прескочила је Југославија Светско првенство у САД 1994, последње учешће тада је било 1990. у Италији, али се у међувремену држава распала.

Ипак, обриси талентованог и вансеријског тима из 1990. су се назирали и у српско-црногорској верзији Југославије - репрезентацију су у земљи "галских петлова" предводили садашњи селектор Србије, Драган Стојковић Пикси и Дејан Савићевић који су били узданице и у Италији.

Још једном велика надања и још једном - велико разочарање. Фамозна Мијатова пречка у 53. минуту 1/8 финала СП против Холандије, распршила је снове навијача у парампарчад. Силовито, баш као што је и лопта задрмала голманска врата! Немоћни Ван Дер Сар је гледао у њу, скочио је у погрешну страну, али је на крају могао да се радује. Едгар Давидс и бомба са 20-ак метара само су били коначна егзекуција!

Један од момената са тог меча који је помало изненадио гледаоце била је измена у 57. минуту - Слободан Сантрач је извео Пиксија.

О Стојковићевој реакцији на селекторов потез писао је сутрадан лист "Спорт". Тај текст у оквиру наше рубрике "Ретро мундијал" преносимо у целости:

Капетан је први напустио брод, пардон, капитен је први изашао из плаве свлачионице с качкетом на глави гледајући само у под, не осврћући се на бројне новинаре. Странци су се чудили, а ми се, изгледа, полако навикавамо на овај манир југословенских репрезентативаца. Не, Драган Стојковић, ипак, остаје спортиста од главе до пете. Брзо се вратио у салу за конференцију (претходно се само поздравио са члановима уже фамилије) и ставио на располагање седмој сили.

Фото: АП/Армандо Франца

 

- Нисмо имали среће - одмах је истакао Пикси. - Тачно је да су Холанђани одлична екипа, али тачно је и да смо ми пропустили шансу деценије. Жалимо наравно, за промашеним пеналом, али шта да се ради. Често су непрецизни и велики играчи, а Предраг Мијатовић је само потврдио ово неписано правило. Па ипак, нисмо се обрукали, оставили смо, сматрам, сасвим солидан утисак.

У тренуцима када је Драган Стојковић требало да буде замењен, дошло је до чуђења међу југословенским извештачима.

Фото: Н. Параушић

 

Зато је и потражен одговор од Стојковића: да ли зна због чега је замењен?

- Питајте селектора!

Новинари инсистирају, Драган Стојковић се мало открављује:

Фото: Архива Борбе

 

 

- Осећао сам се феноменално, Сантрач је тако хтео, ја сам само видео да ''десетка'' мора да изађе и, наравно, испоштовао вољу нашег стручног штаба.

Nportal.rs због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Борбе", а овај чланак је изашао у "Спорту", 30. јуна 1998. године. *

БОНУС ВИДЕО: Митровићевих 50 голова за Србију: како погађа ''Митро гол''?

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".