Борис Дворник је рођен 16. априла 1939. у Сплиту у породици дрвосече. Свој таленат за глуму је открио у детињству, када је наступао у дечијим представама. Након учења за електричара, почео је да се професионално бави глумом. Завршио је Средњу глумачку школу у Новом Саду, а касније се уписао на Позоришну академију Универзитета у Загребу.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

На филму је дебитовао 1960. године у филму Францеа Штиглица "Девети круг" са тематиком холокауста. Глумио је младића који за време Други светски рата покушава спасити младу Јеврејку оженивши се са њом.

Након филма је стекао велику популарност, коју потом учвршћује улогама из савременог живота у комедијама Мартин у облацима и Прекобројна. Ово га је учинило једним од великих звезда кинематографије бивше Југославије, слично Љубиши Самарџићу, Милени Дравић и Велимиру Бати Живојиновићу, са њим је касније постао добар пријатељ.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

До средине 1960их година Дворник је наступао углавном у комедијама, а од 1966 године почиње да се са великим успехом појављује и у филмовома са тематиком из Народноослободилачког рата. За улоге у филмовима Мост и Кад чујеш звона награђен је Златном ареном на фестивалу у Пули. За улогу у ратном филму "У гори расте зелен бор" и за улогу шофера-заводника у Опклади освојио је Сребрну арену.

Наступао је више од 40 дугометражних играних филмова, у многим телевизијским драмама и у више телевизијских серија.

Највећу популарност стекао је улогом Рока Прча у култној серији "Наше мало мисто", након чега је стекао статус једног од напризнатијих глумаца бивше Југославије.

Фото: TANJUG/fotoFaH/bk

 

 

Велимир Бата Живојиновић и Дворник су се 1991. одрекли један другог у низу отворених писама, у гесту који је био виђен као симболика распада СФРЈ. 2004. је јављено да су њих двојица покушала да се помире. Њих двојица су се јавно помирили 2006. путем видео линка између Сплита и Београда. Живојиновић је изјавио да "последњих година није било мржње између нас", а Дворник се надовезао да је то био "само неспоразум".

Синови Бориса Дворника су познати певачи Дино и Деан Дворник.

Преминуо је у ноћи између 23. и 24. марта 2008. у Сплиту, у Хрватској, у 69. години живота.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Певач Дино Дворник

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".