Јосиф Татић је био југословенски глумац. Рођен је у породици, његови родитељи Бранко и Христина су такође били глумци.

У његове најпознатије улоге спадају улоге Слободана Михајловића у представи "Шовинистичка фарса“, Божидара Солдатовића "Јатаганца“ у серији "Бољи живот“ и Танасија Виторовића у серији "Грлом у јагоде“.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Студирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Од 1968. године био је члан Југословенског драмског позоришта, али је играо и у другим позориштима у земљи, у СКЦ-у, Звездари театру, Народном позоришту у Београду, као и у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Мада је одиграо бројне улоге у позоришту, на филму и телевизији, шира публика ће га памтити по улогама Слободана Михајловића у представи "Шовинистичка фарса“, Божидара Солдатовића "Јатаганца“ у серији "Бољи живот“ и Танасија Виторовића у серији "Грлом у јагоде“. За улогу оца у представи Хадерсфилд добио је 2006. године награду Зоранов брк.

Фото: Данило Цветановић

 

 

Преминуо је изненада у 67. години живота, 8. фебруара 2013. у Београду. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Његов глумачки узор је био Хемфри Богарт. Глумац се два пута женио У 57-ој години је са другом супругом Бебом, која је стоматолог, добио ћерку Христину.

1968. године Јосиф је постао стални члан Југословенског драмског позоришта. Дебитовао је у представи "Пожар страсти“. Наступао је и у другим позориштима као што су: Звездара театар, Народно позориште, СКЦ, Атеље 212, Позориште на Теразијама, итд. 70-их година је са колегом и пријатељем Предрагом Ејдусом основао позориште "Под разно“, први оф театар у Београду.

Фото: Анђела Стевановић

 

 

Играо је у следећим представама: "Кад су цветале тикве“, "Спасени“, "Дундо Мароје“, "Пучина“, "Балкански шпијун, "Сеобе“, "Муке по Живојину“, "Ваљевска болница“, "Кнез Павле“, "Меин Кампф“, "Троил и Кресида“, "Буре барута“, "Молијер - још један живот“, "Италијанска ноћ“, "Шовинистичка фарса“, "Хадерсфилд“, итд.

За улогу у драми "Хадерсфилд“ је добио награде: 2005. године на Јоакимфесту, 2006. године "Зоранов брк“ на Данима Зорана Радмиловића и 2007. године "Ардалион“ на Југословенском позоришном фестивалу.

8. фебруара 2013. године је преминуо у сну. Спекулисало се да је имао проблема са срцем. 13. фебруара је одржана комеморација у Југословенском драмском позоришту којој су присуствовали чланови породице, пријатељи и колеге. Након тога, Јосиф је кремиран и сахрањен на Новом гробљу у Београду.

 

 

Вечерње новости су му уручиле награду за улогу у представи "Пучина“. 1985. године представа "Шовинистичка фарса“ му је донела признање на Слободарским позоришним свечаностима у Младеновцу. Његова ћерка, Јелисавета Татић-Чутурило, је позната српска костимографкиња.

Изузетно је цењена у свету позоришта, а радила је и на серијама "Сва та равница", "Јагодићи", "Улица липа". Као дете проводила је доста времена у ЈДП- у чекајући маму и тату да заврше са послом, што је пресудило када је одлучивала којим професионалним превцем ће кренути.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".