Постоје бројни рецепти који се годинама користе, а ми вам предлажемо проверен рецепт са којим ће жито сигурно успети и бити савршеног укуса.

Састојци:

300 гр пшенице (жита) ”белије”

300 гр млевених ораха

око 250 гр шећера

мало ванил шећера

мускатни орашчић

мало цимета (буквално на врх ножа)

Фото: Профимедиа

 

 

Припрема:

Пшеницу (жито) добро очистити од нечистоће и испрати је под млазом воде. Ставити је у већи суд (јер бубри приликом кувања) и оставити да проври. Кад проври, пустити да ври пар минута, просути воду (жито остаје у цедиљки), налити нову, хладну воду и поновити поступак. Оставити да опет проври, бацити воду, налити опет чисту хладну воду и оставити да проври. То радим четири пута, да би се вода избистрила. У току кувања, нека зрна жита ће се већ распукнути, отварати се и то је добро, тако треба.

Кад четврти пут вода узаври, склонити посуду са ватре, ставити на хладно место, поклопити посуду поклопцем, и на њу ставити неки стари јастук или ћебе. После пар сати мировања, жито ће бити кувано, и већина зрна распукнута и прохлађена. Жито може оставити и током ноћи умотано у ћебе.

Жито процедити (сачувати 2 дл течности) и самлети га (можете да користите мултипрактик).

У већој шерпи измешати жито, млевене орахе (пре мешања одвојити мало млевених ораха и понеку лепу полутку за украшавање) и мало шећера. Додати ванилу, трун цимета и морског орашчића (прећи пар пута преко рендета, јер има интензиван мирис и укус).

Пошто не волим да буде суво, ја житу увек додајем помало воде од кувања (неко то не ради, читала сам чак да су га домаћице раније сушиле на платненом чаршаву пре млевења).

Пробати укус, па по потреби додати још шећера (око 250 грама). Жито ставити у лепу чинијицу, посути га млевеним орасима и украсити полуткама ораха.

Рано ујутро, на дан Крсне славе, домаћин га односи у цркву, где га свештеник освешта. Укућани и гости се на дан славе, пре ручка, послуже кашичицом жита.

(Објектив)

БОНУС ВИДЕО:

РЕЦЕПТ ГОТОВ ЗА ПЕТ МИНУТА: Направите посне бисере без коришћења шпорета

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".