Овај дан се посебно облежава међу свим праволсавним народима јер се слави јуначка жртва за васкрслог и живог Бога, док у Србији има посебну тежину и подсећа на јуначку прошлост нашег народа.

Митровданак - хајдучки растанак!

На овај дан су се хајдуци застајали да би код јатака презимили и сачекали Ђурђевдан када су се поново састајали. Настала је крилатица - Митровданак - хајдучки растанак и Ђурђевданак - хајдучки састанак.

Фото: Википедија

 

У случају да 8. новембра падне снег, каже се да је Свети Димитрије дојахао на белом коњу, а веровање је да ће се снежни покривач задржати до априла. Уколико је облачно, чека нас топла зима, а ако је ведро, онда нас, према народном веровању, чека оштра зима.

Немојте никако ово радити

У Србији постоји веровање да не треба на Митровдан грдити малу децу, колико год да су погрешила и била безобразна, јер ће наводно онда целе године бити несташна.

У Шумадији се задржао обичај од давнина да се у сваки угао собе стави камен да их брани од мишева. На овај дан, жене не дирају вретено, чешљеве и маказе.

Фото: Википедија

 

Ношење свог крста

Основни смисао слављења светитеља нема везе са идолопоклонством које је присутно у савременој култури. Суштина сећања на људе какав је био Свети Димитрије јесте праћење њиховог примера као доброг пута према премудрости Господњој. Светитељ кога славимо сутра дао је пример људима ношења свог крста. Пример је трпљења које је неопходан услов за стицање смирења, без кога нема спасења.

Отац Рафаило Бољевић, игуман манастира Подмаине у Будви, се огласио поводом овога:

БОНУС ВИДЕО: СРПСКИ ПОКЛОНИЦИ ПРЕПЕШАЧИЛИ 1.100 КМ ДО ВРХА АТОСА

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".