Српска првославна црква слави Светог Димитрија 8. новембра, а Митровдан је у српском народу једна од пет највећих слава.

Фото: Википедија

 

 

Народни обичај налаже да се на Митровдан остане код куће. Верује се да онај ко тог дана не буде код своје куће, целе ће године бити ван ње и ноћити по туђим кућама. За Митровдан се верује и да предсказује каква ће бити зима. Ако је дан сунчан, наводно ће зима бити блага, са мало изузетно хладних дана, па сви гледају у небо. Ако на Митровдан падне снег, верује се да ће се задржати све до априла.

У Србији постоји и веровање да на овај дан не треба грдити малу децу, колико год да су погрешила или била безобразна, јер ће наводно онда целе године бити несташна. Жене се не хватају игле, маказа и вретена.

Фото: Профимедиа

 

 

Ово је стајаћи празник, што значи да се увек слави истог датума и у црквеном календару обележен је црвеним словом. Светог Димитрија православци поштују због оданости хришћанству због које је оштро осуђен и бачен у тамницу где је мучен и погубљен. Он је проглашен и заштитником града Солуна, с поштују га не само Срби већ и Грци и Руси.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".