Глумица се током досадашњег живота суочила са бројним проблемима, остварила је низ великих успеха, а своје навике подредила је бољем животу.

Ево како Мира успева да сачува невероватну покретност и спосбност упркос броју година.

- Ја сам радан човек. Никада се не опуштам потпуно, увек нешто радим, и мислим да је у раду спас, ту је моја највећа снага. И иначе, а посебно сада, енормно много читам јер морам да сачувам главу. Главу морамо да сачувамо јер она „телефонира“ целом телу. Пратим живот онакав какав јесте и покушавам да му се прилагодим са онолико снаге колико још имам. И нешто што млади људи често заборављају: у младости се треба чувати за старост, не треба је брзо потрошити. Када дођете у те године, јасно се то види. Човек мора да се споразуме са својом старошћу, годинама, да зна шта тим годинама припада, а шта не. Не сваку своју бору сам поносна, и оне „раде за мене“ – нека их, оне су такође одраз свега онога што сам прошла кроз живот - смирено каже Мира Бањац.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Здравствених криза било је у њеном животу, а поред тога што ју је летос позлило на аеродрому, једна од последњих озбиљних криза десила се пре само три године када је због васкуларних проблема са ногом и интервенције, у болници добила сепсу.

- Међутим, то је иза мене, сада је све у најбољем реду, не болујем ни од чега. Са видом имам проблем, мењам наочаре за читање и оне морају да буду добре али, мало да се похвалим, телевизију могу да пратим и без њих - поносна је саопштила глумица.

Ипак, те године које има не би стигла да је само водила рачуна о лековима и лекарима:

- Човек то једноставно мора да прати и да осети, да поведе рачуна: шта јести ако су му бубрези слабија страна, или јетра, а шта избегавати… Ја и дан данас све волим да пробам, да уживам у животу колико се може, али кључ је у умерености и тога сам се увек придржавала. Једноставно, покушавала сам да помогнем свом организму тиме што сам га пратила, то радим и сада. Није то ствар ни само лекарских контрола и лекова, посебно сада је када је вирус и када није препоручљиво кретати се више него што човек мора. Много је до нас, до самог човека.

Фото: В. Данилов

 

Ментална снага, рационално разумевање сваке ситуације колико год била тешка (а таквих је било, како каже, и то колико), и прихватање ствари онаквих какве јесу, темељ су њеног духовног здравља и психичке чврстине. Својевремено су новинари из контекста извукли једну реченицу о томе како је намеравала да се убије. То, једноставно, како каже, не жели да коментарише, а сви који су имали прилику да је упознају, као и ширину и раскош њеног позитивног бића, потврдиће вам да је то можда и једина ствар коју са њом није могуће спојити.

Славна глумица открила је и да је у животу најважнији оптимизам, те упркос тешком животу, треба сваког дана да се радујемо што смо ту где јесмо и што смо живи.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Славна глумица Мира Бањац

(еКлиника)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".