Сергеј Крикаљов зато није морао да брине када је почетком раних деведесетих крочио у НАСА-ин свемирски брод и напустио планету Земљу. Међутим, због једног политичког догађаја који се десио по лансирању, Сергеја је историја запамтила као "човека заборављеног у свемиру".

Након полетања са космодрома Бајконур у Казахстану, Сергеј Крикаљов је на свемирску станицу Мир стигао 18. маја 1991. године. Било је ово његово друго путовање до исте станице и овога пута је био у пратњи совјетског научника Анатолија Артсебарског и британске научнице Хелен Шарман. Међутим, седам месеци након почетка мисије, ствари су се закомпликовале када се, СССР, земља која их је послала у свемир - распала.

Земља која је Крикаљова послала у свемир више није постојала, а свемирски центар Бајконур и зона за слетање налазили су се у новој земљи - независном Казахстану, који је под утицајем револуције финансијски пресушио. Тако је Сергеј замољен да у свемиру остане - што дуже!

- Најјачи аргумент је био економски, јер им то омогућује да овде уштеде ресурсе. Кажу да је ово тешко за мене и да није баш добро за моје здравље. Али сада је земља у таквим проблемима и шанса да се уштеди новац мора да буде главни приоритет - изјавио је Крикаљов са свемирске станице Мир.

Како се мисија одуговлачила, његове колеге астронаути су на крају одлучили ​​да се врате кући, што значи да је особље свемирске станице остало потпуно неусклађено. Сергеј је, са друге стране, могао да напусти Мир у било ком тренутку, на станици је постојала капсула за спасавање, али то би довело до уништења саме станице. Одлучио је да не одустаје!

На крају, неких 10 месеци након одласка, Крикаљов је примио срећну вест да је његова замена пронађена и да може да почне се припрема за повратак. Ово је без сумње било олакшање с обзиром на физички утицај продужене мисије на његово здравље, пошто је познато да коштана и мишићна маса временом опадају у свемиру.

Кустос Националног музеја ваздухопловства и свемира Кетлин Луис рекла је да је Крикаљов мање забринут због политичких импликација онога што се дешава, већ више због његовог физичког здравља.

- Тренирао је за пет месеци боравка, није био обучен за једногодишњу мисију - додала је она.

Крикаљов, који је од тада назван "последњим совјетским грађанином", слетео је на Земљу 25. марта 1992. године, после 311 дана проведених у свемиру. Извештаји говоре да се вратио ослабљеног имунитета, бледог лица и толико исцрпљен да је четворо људи морало да му помогне да се спусти на земљу.

Новинарима је рекао да је његов долазак кући био "веома пријатан", упркос гравитацији са којом је морао да се суочи.

- Психолошки, терет ми је пао са срца. Био је то тренутак који не можете баш назвати еуфоријом, али био је јако добар осећај - изјавио је касније Сергеј.

Одликован је признањем "Херој Русије", а са укупно 803 дана и нешто мање од 10 сати проведених у свемиру, спада међу светске рекордере.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".