Уптин је провео занимљив експеримент у једној од најсигурнијих земаља на свету, Сингапуру. Одлучио је да оставити свој лаптоп на столу кафића и оде на ручак. Хтео је да проверити хоће ли му неко украсти лаптоп или ће га дочекати на месту где га је и оставио пре одласка на ручак.

- Ова земља има једну од најнижих стопа криминала на свету. Дакле, данас ћу оставити свој лаптоп у насумично одабраном кафићу на један сат, не говорећи никоме да га пази - објаснио је Уптин.

Споменуо је како је Сингапур "елиминисао" криминал те да су досегли низ од 250 дана у којем није забиљежена ниједна уобичајена врста криминала.

- То значи да никоме нису украли мобилни телефон више од осам месеци у целој земљи - рекао је. Каже да постоје три разлога зашто је у Сингапуру ниска стопа криминала: поштење је део културе, основне потребе у земљи су задовољене тако да људи не осећају потребу за криминалним радњама, а надзорне камере су на сваком углу.

- Посвуда су камере које штите од криминала, а последице крађе су заиста велике - објаснио је Уптин и додао да провала у кућу и крађа у Сингапуру, поред новчане, подразумевају и затворску казну до 10 година.

Након што се вратио из трговачког центра у којем је био на ручку Уптин је приметио да је његов лаптоп нетакнут. Дочекао га је на истом месту. Овај снимак изазвао је позитивне реакције корисника ТикТока.

"Ово је врло скуп друштвени експеримент", "У Јужној Африци узели би ти и лаптоп, и камеру, и микрофон, ТикТок профил, па чак и име", "У Лондону би ти украли лаптоп чак и да седиш за њим", "Живим у Сингапуру. Заборавио сам свој мобилни телефон на аутобусној станици и идућег дана нашао сам га тамо у пластичној врећици с натписом 'изгубљени телефон'", "У Берлину лаптоп би се продавао на eBay-у за мање од 10 минута", коментарисали су корисници ТикТока.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".