Немачки медији наводе како не би требало остављати пуњач у утичници из више разлога. Саветују како је боље извадити пуњач из утичнице ако га више не користите. Неколико је разлога зашто је то боље урадити.

Фото: Профимедиа

 

 

Пуњачи за пуњење телефона у утичници троше електричну енергију. Наравно, уређај за пуњење троши највише енергије када је мобилни спојен на њега. Али, чак и ако је пуњач без мобилног само укључен у струју, трошите струју. У пуњачима постоји трансформатор који трансформише напон до потребне јачине. За паметне телефоне то је око пет волти.

Трансформатор ради чак и када ниједан уређај није прикључен. Пуњач за мобилни који је увек прикључен узрокује трошкове електричне енергије који се могу избећи. На само пуњење мобилног, по неким прорачунима, просечно се потроши електричне енергије за око 20 евра током године. То не звучи пуно, али када је више пуњача стално прикључено по кући, трошкови расту.

Фото: Профимедиа/Илустрација

 

 

Посебно је опасно ако је пуњач неисправан. Он се може прегрејати и тиме расте опасност од пожара. Посебно би требало да будете опрезни с јефтиним производима. Што је уређај дуже спојен, то је већи ризик да се нешто догоди и оштети. Неисправни пуњачи у прошлости су узроковали низ пожара у приватним домаћинствима. У већини случајева ради се о мањим пожарима, пише Фениx магазин.

БОНУС ВИДЕО:

БОНД, ЏЕЈМС БОНД: Пре 60 година снимљен први филм о „агенту 007“

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".