Увелико се домаћини и домаћице спремају да у својим домовима прославе крсне славе. Свакако једна од најлепших посластица јесу жербо коцке које су саставни део слатког славског менија. 

За овај рецепт потребно је:

  • 120 гр маслаца или маргарина,
  • 3 - 4 кашике шећера,
  • 100 мл млека,
  • 350 гр брашна,
  • корица лимуна,
  • 1 јаје,
  • 500 гр пекмеза од шипка или кајсије,
  • 150 гр мл ораха,
  • 100 гр чоколаде,
  • 3 кашике уља,
  • мало квасца

Начин припреме:

Миксером умутите маслац са шећером, додајте лимунову кору, квасац, млеко и брашно и замесите меко тесто. Потребно је да тесто буде глатко. Спакујте га у кесу и држате у замрзивачу 15 мин или 30 минута да се добро охлади.

Затим када се тесто охлади, поделите га на 4 једнака дела по 200 гр па оклагијом сваки део развуците у кору која ће бити величине тепсије.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Сања Мандиц Сањине ђаконије

 

Припремате фил тако што у једној чинији  помешате орахе, џем од кајсије и шећер. 

Тепсију обложите пек папиром, а уколико немате папир науљите тепсију. 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Сања Мандиц Сањине ђаконије

 

Потом ставите прву развучену кору, а по њој ставите трећину фила од џема и ораха, ставити другу кору и њу премазажите као и трећу и њу премазати. Покрити четвртом кором и виљушком избоцкајте (њу не мажемо). Оставите да одмори 15-20 минута па ставите да се испече  у загрејаној рерни на 190 степени 35 минута. Растопити чоколаду са 3 кашике уља добро измешајте и прелијте колач.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Сања Мандиц Сањине ђаконије

 

 

Колач можете сећи на коцке када се чоколада добро стегне. 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Сања Мандиц Сањине ђаконије

 

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".