Крај лета је идеалан за домаћице које обожавају да спремају зимске специјалитете на старински начин. Савремене домаћице све чешће купују ајвар у продавницама, али се разлика у укусу свакако примећује. Фабрички ајвар не може да се пореди са домаћим. 

Ајвар је понео назив од турске речи "хавyар", што у преводу на српски значи "икра", па је ајвар с правом назван српским кавијаром.

 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Bokina kuhinja

 

За добар ајвар препоручује се паприка која је месната и зрела, односно црвена. Она је главни састојак који даје прави укус. Али, по старинском рецепту, посебну арому овом укусном намазу даје бели лук, као и начин припреме.

Иако је ајвар у традиционално јело са југа Србије, Словенија је покушала да заштити име ајвара као свој бренд, али у томе није успела. 

Рецепт који не може да омане

Са циљем да се сачува традиција прављења домаћег ајвара већ неколико година у Србији се организује манифестација табавно-такмичарског карактера "Изађи ми на теглу".

Реч је гастрономск караван, у ком учествују домаћице са највише искуства и из разних крајева Србије. Потом кувају по свом рецепту специјалитет од паприка. Скоро свака домаћица има неки свој рецепт који се генерацијама преноси са колена на колено, али једно је сигурно - ајвар по бакином рецепту је право богатство укуса и мириса. Може да се једе као салата, као намаз, може бити благог укуса или мало љуткаст. За његову припрему биће вам потребно мало више времена, али ће се исплатити. Прави се без употребе било каквих конзерванса,а уз правилно чување може да потраје и до годину дана.

Потребни састојци: 


30 кг црвене меснате паприке
9 кг љубичастих патлиџана
2,5 - 3 л сунцокретовог уља
3 главице белог лука
9-10 кашика соли
5 кашика алкохолног сирћета
1-2 кашике шећера (по потреби)
неколико љутих папричица (по жељи)


Припрема: 


Потребно је паприке и патлиџане оперити, просушити и испецити. Можете их пећи на плотни шпорета на дрва, на роштиљу или у рерни. Потом тако спремљено поврће ставите у посуду и добро покријте поклопцем како би се кожица лакше скидала приликом чишћења. Обавезно паприке се очисте не само од кожице, већ и од семенки, као и патлиџан. Очишћено поврће оставите у цедиљци током ноћи како би се добро оцедило, а потом га самељите у машини за млевење меса.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Bokina kuhinja

 

 

У једну дубоку шерпу широких ивица сипајте уље да добро прекрије дно, а потом додајте млевено поврће. Уз стално мешање ајвар се кува на ватри средње јачине и на сваких  20 минута се додаје по 2 до 3дл уља. Након отприлике сат времена додаје се ситно насецкани бели лук. Не морате одмах додати целу количину већ га сипајте постепено. Со се додаје помало у последњих пола сата, а сирће и љуте папричице додајте последњих 15 минута. Пробајте укус ајвара, па уколико проценитеда је сувише кисео или љут можете га мало разблажити шећером. У зависности од количине поврћа ајвар се кува између 2 и 3 сата, уз непрестано мешање, како не би загорео. Осим по укусу знаћете да је куван кад се поврће почне одвајати од дна шерпе приликом мешања.

Сипа се у топле тегле које сте претходно стелиризовали у рерни.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Bokina kuhinja

 

 

Затворе се и окрену наопако. Тако се утопле у старом ћебету и оставе да одстоје 24 сата. Ајвар чувајте на хладном и тамном месту. Након отварања тегле, уколико нисте све појели, чувајте је у фрижидеру да се ваш омиљени намаз не би покварио зато што нема конзерванса. 

(Република)

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".