Две еколошке активисткиње покрета Јуст Стоп Оил ухапшене су након што су јутрос прскале наранџасту боју по луксузним салонима аутомобила на тргу Баркли у центру Лондона.

Чуло се како неко виче: 'Шта то радиш? Срамота сте' док су две демонстраткиње полиле салоне аутомобила наранџастом супстанцом из апарата за гашење пожара у среду око 8.30, обележавајући 26. дан протеста еко мафије овог месеца, пише Дејли мејл.

Јуст Стоп Оил је саопштио да су Ема Браун (31) и Кармен Лин (28) отпутовале из Шкотске да изведу акцију захтевајући од владе да обустави све нове дозволе и сагласности за нафту и гас.

Након тога су стајали испред изложбеног простора и објашњавали разлог својих поступака.

 

 

У видео снимку који је Јуст Стоп Оил поставио на друштвене мреже, еко активисткиња Кармен Лин рекла је: „Како је у реду куповати и продавати луксузне аутомобиле када људи не могу да приуште ни да једу или греју своје домове?"

Полиција је потврдила да су две особе ухапшене. 

Активисткиња је истакла да плаћају превисоке рачуне за нафту и гас, али да то није ништа у поређењу са ценом коју ће наша деца плаћати. 

 

 

- Нова нафта и гас је смртна пресуда за људе широм света. Можете нас бацити у затвор, али то неће зауставити наш гнев на ову владу. Ова влада користи кризу да пропагира штедњу с једне стране, а даје нове дозволе за нафту с друге стране - рекла је Лин.

Све су чешћи овакви видови протеста активиста који се боре за очување животне средине. Недавно су имали свој перформанс у Мадам Тисо музеју када су воштану фигуру краља Чарлса прекрили чоколадном тортом, а само дан пре тога су у немачком музеју Барберини бацили су кромпир пире на слику Клода Монеа "Млинско камење".

БОНУС ВИДЕО: ЕВАКУАЦИЈА У ФРАНКФУРТУ: Измештено 20.000 становника због бомбе из Другог светског рата

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".