Dve ekološke aktivistkinje pokreta Just Stop Oil uhapšene su nakon što su jutros prskale narandžastu boju po luksuznim salonima automobila na trgu Barkli u centru Londona.

Čulo se kako neko viče: 'Šta to radiš? Sramota ste' dok su dve demonstratkinje polile salone automobila narandžastom supstancom iz aparata za gašenje požara u sredu oko 8.30, obeležavajući 26. dan protesta eko mafije ovog meseca, piše Dejli mejl.

Just Stop Oil je saopštio da su Ema Braun (31) i Karmen Lin (28) otputovale iz Škotske da izvedu akciju zahtevajući od vlade da obustavi sve nove dozvole i saglasnosti za naftu i gas.

Nakon toga su stajali ispred izložbenog prostora i objašnjavali razlog svojih postupaka.

 

 

U video snimku koji je Just Stop Oil postavio na društvene mreže, eko aktivistkinja Karmen Lin rekla je: „Kako je u redu kupovati i prodavati luksuzne automobile kada ljudi ne mogu da priušte ni da jedu ili greju svoje domove?"

Policija je potvrdila da su dve osobe uhapšene. 

Aktivistkinja je istakla da plaćaju previsoke račune za naftu i gas, ali da to nije ništa u poređenju sa cenom koju će naša deca plaćati. 

 

 

- Nova nafta i gas je smrtna presuda za ljude širom sveta. Možete nas baciti u zatvor, ali to neće zaustaviti naš gnev na ovu vladu. Ova vlada koristi krizu da propagira štednju s jedne strane, a daje nove dozvole za naftu s druge strane - rekla je Lin.

Sve su češći ovakvi vidovi protesta aktivista koji se bore za očuvanje životne sredine. Nedavno su imali svoj performans u Madam Tiso muzeju kada su voštanu figuru kralja Čarlsa prekrili čokoladnom tortom, a samo dan pre toga su u nemačkom muzeju Barberini bacili su krompir pire na sliku Kloda Monea "Mlinsko kamenje".

BONUS VIDEO: EVAKUACIJA U FRANKFURTU: Izmešteno 20.000 stanovnika zbog bombe iz Drugog svetskog rata

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".