Риши Сунак, пре него што се сучелио са бившим премијером Борисом Џонсоном, доживео је брз успон на политичкој сцени Британије. Његов избор за премијера земље означава уједно велику прекретницу и куриозитет обзиром да је он води порекло од емиграната из Индије и источне Африке.

Сада ће имати част да преузме шесту по величини економију на свету. 

Његова политичка кампања за место шефа Конзервативаца, а и премијера почела је још након оставке Бориса Џонсона 7. јула 2022. године, а подршка му је стигла са разчитих политичкиих инстанци, од заменика британског премијера Доминика Раба и министра саобраћаја до локалних партијских структура.

Четрдесет једногодишњи Риши Сунак, обављао је предходно службу државног секретара од 2020. до 2022. док се пре тога налазио на једногодишњој функцији главног секретара државног трезора. Као члан Конзервативне странке, члан је британског парламента од 2015. године. 

Фото: Танјуг/АП

 

 

БИОГРАФИЈА НОВОГ ПРЕМИЈЕРА

Риши Сунак је рођен 12. маја 1980. у Саутемптону, у југоисточној Енглеској. Његови родитељи Јавшир и Уше Сунак индијског су порекла и рођени су у Кенији и Танзанији. Отац му је по занимању лекар опште праксе, док је мајка била упослена као апотекарка.

Сунакови баба и деда рођени су у провинцији Пенџаб, у задашњој Британској индији, а у Велику Британију су емигрирали 1960-их година из источне Африке. Сунак је најстарији од троје браће и сестара. Млађи брат Сањаи је психолог, а сестра Ракхи ради као шеф одељења за хуманитарне, мировне, фондове и програме УН-а у Канцеларији за спољне послове, Комонвелт и развој. 

Школовао се на Ванчестер колеџу, а након тога је студирао филозофију, политику и економију на Линколн колеџу у Оксфорду, а касније је стекао звање мастера на Универзитету Станфорд у Калифорнији као Фулбрајтов стипендиста.

Док је студирао на Станфорду, упознао је своју будућу супругу Акшату Мурти, ћерку Н. Р. Нарајане Муртија, индијског бизнисмена милијардера који је основао Инфосис.

ПОСЛОВНА И ПОЛИТИЧКА КАРИЈЕРА

Политичку каријеру започео је у раним двадесетим годинама. Прво је стажирао у штабу Конзервативне странке на свом матичном факултету. Од 2001. до 2004. био је упослен као аналитизач у инвестиционој банци.

Стажирао је у штабу конзервативне кампање током свог боравка на универзитету. Од 2001. до 2004. радио је као аналитичар у инвестиционој банци Голдман Сацхс. Напустио је посао да би се придружио фондацији "The Childrens Investement Fund Menagement" и постао њен партнер у септембру 2006. Три године касније, прешао је у фунд "Theleme Partners". Такође био је и директор инвестиционе фирме у власништву свог оца.

Године 2014. први пут је изабран јза кандидата конзервативаца за изборни округ Ричномд (Јоркс), место које је раније држао Вилијам Хејг. Округ је познат по томе што га већ више од 100 година држи Конзервативна странка. Те године је био на челу Истраживачке јединице за размену политика црнаца и мањина (БМЕ) и коаутор је извештаја о заједницама БМЕ у Уједињеном Краљевству. 

На општим изборима 2015. изабран је за посланика из Ричмонда (Јоркс). Од 2015. до 2017. године био је члан Изборне комисије за животну средину, храну и рурална питања. 

Подржао је референдум о изласку из ЕУ 2016. Написао је и извештај за Центар за политичке студије који подржава успостављање слободних лука након Брегзита, а следеће године је написао извештај у коме се залаже за стварање тржишта обвезница на мало за МСП. 

Поново је изабран за посланика са истог места на Општим изборима 2017. године. Био је подсекретар парламента од јануара 2018. до јула 2019. Подржао је премијера Бориса Џонсона на изборима за руководство Конзервативне странке 2019. и чак је био коаутор чланка у британском националном дневнику у којем се залагао за Џонсона током кампање у јуну 2019. године. 

Сунак је поново изабран на општим изборима 2019., а премијер Борис Џонсон га је именовао за главног секретара за трезор у јулу 2019. године, а служио је под канцеларом Сајидом Џавидом. Члан Тајног савета постао је 25. јула 2019. године. 

Након реконструкције кабинета у фебруару 2020., Сунак је унапређен на положај канцелара финансија. 

БОГАТО СЕ ОЖЕНИО

Риши Сунак се венчао са Акшатом Мурти у августу 2009. Брачни пар има две ћерке. Његова супруга је иначе ћерка индијског милијардера Нарајане Мурти и директорка је компаније Цатамаран Вентурес. Она такође води сопствену модну марку и међу најбогатијим је женама у Британији. 

Супруга Риши Сунака има статус недомицилног становништва, што значи да није обавезна да плаћа порез на приход који је зарадила у иностранству док је живела у Уједињеном Краљевству. Муртхи плаћа око 30.000 фунти да би осигурала одређени статус, што јој даље омогућава да избегне плаћање пореза у Великој Британији од око 20 милиона фунти. 

Након медијске контроверзе по том питању која је порасла током најаве Ришија Сунака да се кандидује за премијера, Аксхата Муртхи је 8. априла 2022. објавила да ће платити порез у Уједињеном Краљевству на свој глобални приход. Она је даље додала да не жели да то буде проблем да одврати пажњу од планова њеног супруга. 

Наводно је такође откривено да је Риши Сунак наставио да држи картицу сталног боравка у САД коју је стекао 2000-их до 2021. године, укључујући 18 месеци након што је био канцелар, што је захтевало попуњавање пореских пријава у САД. 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".