Наследница богатих индијских милијардера, госпођа Акшата Мурти нашла се први у жижи интересовања јавности када се почетком године сазнало да има статус недомицила, што значи да није морала да плаћа никакав порез на зараду остварену изван Уједињеног Краљевства. Касније је пристала да плаћа порез у Великој Британији на свој приход из осталих делова света.

Према извештајима, Акшата Мурти има 0,91% удела у компанији "Инфосис" коју је основао њен отац Нарајана Мурти, што износи око 700 милиона фунти – више него што вреди имовина краља Чарлса, на пример.

Упркос огромном богатству своје породице, супруга новог британског премијера имала је прилично скроман почетак.

Само неколико месеци након што је рођена у априлу 1980. године, послата је да живи са бабом и дедом по оцу пошто су се њени родитељи преселили у Мумбај због посла.

- Твоја мајка и ја смо тада били млади и борили смо се да изградимо своје каријере - написао је Нарајана Мурти у писму ћерки Акшати, које је објављено у едицији Писма деци еминентних родитеља.

https://www.instagram.com/p/ChZ2a23M9WA/?utm_source=ig_web_copy_link

- Два месеца по твом рођењу Хублију довели смо те у Мумбај, али смо врло брзо открили да је тежак задатак истовремено неговати дете и градити каријеру. Дакле, одлучили смо да прве године свог живота проведете са баком и дедом у Хублију.

Нарајана Мурти, као млади компјутерски програмер који је покренуо компанију за ИТ услуге "Инфосис" и постао милијардер, рекао је да му је напуштање Акшате један од најтежих момената у животу.

- Сваког викенда, узимао бих авион за Белгаум, а затим изнајмљивао ауто за Хубли. Било је веома скупо, али нисам могао да те не видим.

Са друге стране, њена мајка, Судха Мурти, компјутерски научник и инжењер, била је прва жена са том професијом која је радила за тада највећег индијског произвођача аутомобила, део конгломерата "Тата", а сада је филантроп који ради на побољшању јавне здравствене заштите.

Када се Акшата придружила својим родитељима, а касније и брату Рохану, у Мумбају, живот можда није био тако опуштен као са њеним баком и дедом у Хублију. Судха је „рано одлучила да у нашем дому неће бити телевизора како би било времена за ствари попут учења, читања, дискусија и сусрета са пријатељима“, наводи се у књизи.

Свако вече, од 20 до 22 сата било је посвећено заједничком провођењу времена у учењу. За Акшату и Рохана то је значило домаћи задатак, док су њихови родитељи „читали књиге о историји, књижевности, физици, математици и инжењерству или су радили било какав канцеларијски посао“.

Мада је породица постајала све богатија, Акшатини родитељи су избегавали унајмљивање приватног аутомобила и возача који би је водио у школу, већ су је радије слали „обичном ауторикшом“ где је стекла „велики број пријатеља“.

Затим је уписала приватни колеџ "Клермон Мек Кена" у Калифорнији, где је студирала економију и француски језик, пре него што је прешла на Fashion Institute of Design and Merchandising у Лос Анђелесу. Радила је за "Дилојт" и "Унилевер" пре него што је уписала студије на Универзитету Станфорд.

На Станфорду је упознала Ришија Сунака, који је освојио престижну Фулбрајтову стипендију. После четири године забављања, венчали су се на дводневној церемонији у Бенгалуру, којој су присуствовали чланови краљевске породице, укључујући и неке од најпознатијих представника индијског џет-сета.

Њен отац је рекао да је био "мало тужан и љубоморан" када му је Акшата први пут рекла за свог новог животног партнера. „Али када сам упознао Ришија и открио да је он онакав како си га описала – бриљантан, згодан и, што је најважније, поштен – схватио сам зашто си дозволила да ти украде срце.“

Фото: Танјуг/АП

 

 

Након Станфорда, Акшата се 2007. године придружила холандском Фонду за чисте технологије у Сан Франциску као директор маркетинга, али је брзо напустила да би основала сопствену модну марку "Akshata Designs".

- Разумем да можда постоји нека радозналост око тога шта радим, с обзиром на достигнућа мојих родитеља, али надам се да ће једног дана овај посао стати на своје ноге и да ћу моћи да говорим о својим заслугама, а не о било чему другом - рекла је Акшата за Тајмс оф Индија 2009. када је покренула посао. Међутим, посао је пропао за три године.

Поред тога, брачни пар Сунак поседује и лондонски инвестициони фонд "Catamaran Ventures UK" који улаже у стартапе "са погледом на будући раст капитала и расподелу прихода". Сунак је непосредно пре уласка у парламент на Акшату пренео своје акције и она је сада једини власник.

Супруга британског премијера има и директни удео у најмање шест других британских компанија, укључујући и модну кућу за мушкарце "New & Lingwood". Затим има акције у британском предузећу које води пицерије Џејмија Оливера, агенцију за дадиље "Koru Kids" и "Digme Fitness", где је директорка. "Soroco" софтверска компанија чији је суоснивач њен брат, наводи да је она директорка огранка у Великој Британији.

Мурти и Сунак поседују најмање четири куће у Великој Британији и Калифорнији, укључујући кућу са пет спаваћих соба у Кенсингтону вредну скоро седам милиона фунти и вилу од 1,5 милиона фунти која се налази на 12 хектара у изборној јединици Сунака у Северном Јоркширу, као и стан у улици Олд Бромптон у западном Лондону.

Такође поседују пентхаус на плажи Санта Монике у вредности од пет и по милиона фунти, који агенције за некретнине описују да има "прекрасан поглед на планине Санта Монике" и где се "будите уз шум таласа који се разбијају о стене".

(Гардијан, Би-Би-Си)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".