Крај октобра сачекале су праве пролећене температуре, а у појединим местима у понедељак се очекује и до 30°Ц. Пролећно време наставља се до краја октобра, али и почетком новембра. Краће захлађење очекује се почетком новембра, али ће температуре остати изнад просека за ово доба године, да би око 7.11 поново отоплило.

Тек почетком новембра постоји, за сада, мања вероватноћа измештања положаја антициклона.

Према тренутним прогнозама и првих 5 до 7 дана новембра донеће утицај антциклона, па се очекује стабилно и суво време, али и натпросечно топло, уз јутарње температуре од 5 до 10°Ц, а током дана око 20°Ц. С обзиром на то да је просек максималне температуре температуре за крај октобра од 14 до 18°Ц, а за почетак новембра од 11 до 15°Ц.Током првих 10 дана новембра очекује се веома сушно време.

Југослав Николић директор РХМЗ-а раније је дао тромесечну прогнозу где је најавио топло време у новембру:

- У Србији се очекује топао новембар са средњом температуром ваздуха до једног степена изнад вишегодишњег просека. Средња новембарска температура имаће вредности у интервалу од шест до осам степени, а у планинским пределима од три до шест степени. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за новембар бити од 11 до 14 степени у нижим пределима, а у планинским пределима од шест до 10 степени, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од два до пет степени, а на планинама од нула до два степена. Прогнозира се од 2 до 8 мразних дана у нижим пределима, са минималном дневном температуром ваздуха нижом од нула степени, а на планинама од 10 до 13 дана - рекао је Николић и додао да се током новембра прогнозира количина падавина у домену вишегодишњег просека у већем делу земље, док се на југу Србије очекује дефицит падавина.

- Прогнозира се да ће новембарска количина падавина у нижим пределима бити од 50 до 70 мм, а на планинама од 60 до 90 мм. Очекује се од 10 до 12 дана са падавинама, а у брдско-планинским крајевима од 12 до 15 дана - казао је он.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".