Рате позајмица у еврима, које су везане за тромесечни, или шестомесечни еурибор, сада су увећане. У зависности од тога колико је кредита већ отплаћено, месечна задужења већа су од 20 до 100 евра, у односу на почетак године.

Према прогнозама банака, променљиве камате ће расти, јер се очекује даље повећавање еурибора, стопе по којој банке на међубанкарском тржишту позајмљују новац који затим пласирају својим клијентима.

Тренутно је у отплати 154.000 стамбених кредита, са просечним износом од 32.000 евра. Проблема у отплати има у око 3,2 одсто случајева.

Савети

Фото: Профимедиа

 

Банкари саветују клијенте који тек намеравају да подижу стамбени кредит, да не одлажу одлуку јер ће услови из месеца у месец бити још неповољнији.

- Саветујемо да изаберу кредит са фиксном каматном стопом - кажу банкари.

- Тренутно на тржишту постоји опција стамбене позајмице са фиксном каматом три године од 5,45 одсто, након чега се клијент одлучује да ли наставља са фиксном која ће тада бити понуђена у новом износу, или бирају променљиву. Друга опција је 4,75 одсто на пет година, након чега клијент поново бира. Када је реч о променљивој каматној стопи за ове кредите, она је 3,14 одсто плус тренутни тромесечни еурибор, што већ готово прелази износе са фиксном каматом.

Фото: АП/Маттхиас Сцхрадер

 

- Вредност стопе еурибора је била од октобра 2011. у константном паду, од новембра 2015. негативна, па је и крајем 2021. и почетком 2022, шестомесечни еурибор износио око 0,5 одсто - податак је Народне банке Србије.

- Сви задужени код којих је уговорена ова променљива стопа имали су веома повољан период од готово 14 година, што је половина најдуже рочности стамбених кредита.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО: ЦЕНЕ ГОРИВА ДИВЉАЈУ: Немци и Британци суочавају се са великим поскупљењима

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".