Kraj oktobra sačekale su prave prolećene temperature, a u pojedinim mestima u ponedeljak se očekuje i do 30°C. Prolećno vreme nastavlja se do kraja oktobra, ali i početkom novembra. Kraće zahlađenje očekuje se početkom novembra, ali će temperature ostati iznad proseka za ovo doba godine, da bi oko 7.11 ponovo otoplilo.

Tek početkom novembra postoji, za sada, manja verovatnoća izmeštanja položaja anticiklona.

Prema trenutnim prognozama i prvih 5 do 7 dana novembra doneće uticaj antciklona, pa se očekuje stabilno i suvo vreme, ali i natprosečno toplo, uz jutarnje temperature od 5 do 10°C, a tokom dana oko 20°C. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature temperature za kraj oktobra od 14 do 18°C, a za početak novembra od 11 do 15°C.Tokom prvih 10 dana novembra očekuje se veoma sušno vreme.

Jugoslav Nikolić direktor RHMZ-a ranije je dao tromesečnu prognozu gde je najavio toplo vreme u novembru:

- U Srbiji se očekuje topao novembar sa srednjom temperaturom vazduha do jednog stepena iznad višegodišnjeg proseka. Srednja novembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od šest do osam stepeni, a u planinskim predelima od tri do šest stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za novembar biti od 11 do 14 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od šest do 10 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od dva do pet stepeni, a na planinama od nula do dva stepena. Prognozira se od 2 do 8 mraznih dana u nižim predelima, sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, a na planinama od 10 do 13 dana - rekao je Nikolić i dodao da se tokom novembra prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u većem delu zemlje, dok se na jugu Srbije očekuje deficit padavina.

- Prognozira se da će novembarska količina padavina u nižim predelima biti od 50 do 70 mm, a na planinama od 60 do 90 mm. Očekuje se od 10 do 12 dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim krajevima od 12 do 15 dana - kazao je on.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".