Теодора је постала део религијске групе Теин ред - Исусова конгрегације, који је у 17. веку основала Мери Ворд. Теин ред, Исусова конгрегација, апостолски је или активан – што значи да монахиње раде у заједници и нису "затворене" (у 17. веку га је основала Мери Ворд, која је оспорила црквена правила по којима жене у верском животу увек треба да буду затворене). Не носе велове, а кућа им је испуњена смехом, не строгом тишином.

Теодорини оброци и смештај су плаћени, али она добија само мали џепарац да покрије све остало, укључујући путовања, фризуру и одећу – коју добија од добротворних радњи. Љубавна веза и сексуално односи су јој заувек забрањени.

Фото: Профимедиа

 

- Постигла сам свој успех као особа - истиче са великим задовољством Теодора, коју испуњава живот часне сестре.

Са друге стране, доживотан завет „сиромаштва, чедности и послушности“ је непресушан извор питања, недоумица и интрига.

- Када кажете "завет чедности", мислим да људи обично само виде "СЕКС НИКАД!" великим неонским светлима. Има више од тога – завет чедности значи да нема уласка у ексклузивну романтичну везу са другом особом, а то значи без брака, без секса и без деце - објашњава Теодора и додаје:

- Ако имам осећај да нешто "пропуштам", више се ради о одустајању од могућности испуњења односа са другом особом него о сексу самом по себи.

Теодора је завршила студије и била је у емотивној вези за коју је била сигурна да ће се завршити браком.

Фото: АП Пхото/Petr David Josek

 

- Није да ми је то сломило срце, али ми је показало колико је моје срце велико и самим тим колико је велика моја способност за Бога - објашњава.

Без обзира на то што је кренула потпуно другачијим путем од девојака својих година, Теодора истиче да у њеном животу има много љубави, као и у свакој жени која је прихватила исту судбину.

И даље се виђа са пријатељима и породицом и гаји љубав према заједници у којој живи. Изазов чедности је немогућност да живот дели са другом особом, али то је, сматра она, такође дар.

- Зато што не можете да бирате кога ћете да волите, на крају волите више уместо мање. За мене је чедност више "да љубави" него "не сексу" - закључила је.

После заједничке вечере сваке вечери, монахиње седе око стола и заједно се моле за људе које су среле током дана који су у невољи и за оне који пате широм света.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".