Teodora je postala deo religijske grupe Tein red - Isusova kongregacije, koji je u 17. veku osnovala Meri Vord. Tein red, Isusova kongregacija, apostolski je ili aktivan – što znači da monahinje rade u zajednici i nisu "zatvorene" (u 17. veku ga je osnovala Meri Vord, koja je osporila crkvena pravila po kojima žene u verskom životu uvek treba da budu zatvorene). Ne nose velove, a kuća im je ispunjena smehom, ne strogom tišinom.

Teodorini obroci i smeštaj su plaćeni, ali ona dobija samo mali džeparac da pokrije sve ostalo, uključujući putovanja, frizuru i odeću – koju dobija od dobrotvornih radnji. LJubavna veza i seksualno odnosi su joj zauvek zabranjeni.

Foto: Profimedia

 

- Postigla sam svoj uspeh kao osoba - ističe sa velikim zadovoljstvom Teodora, koju ispunjava život časne sestre.

Sa druge strane, doživotan zavet „siromaštva, čednosti i poslušnosti“ je nepresušan izvor pitanja, nedoumica i intriga.

- Kada kažete "zavet čednosti", mislim da ljudi obično samo vide "SEKS NIKAD!" velikim neonskim svetlima. Ima više od toga – zavet čednosti znači da nema ulaska u ekskluzivnu romantičnu vezu sa drugom osobom, a to znači bez braka, bez seksa i bez dece - objašnjava Teodora i dodaje:

- Ako imam osećaj da nešto "propuštam", više se radi o odustajanju od mogućnosti ispunjenja odnosa sa drugom osobom nego o seksu samom po sebi.

Teodora je završila studije i bila je u emotivnoj vezi za koju je bila sigurna da će se završiti brakom.

Foto: AP Photo/Petr David Josek

 

- Nije da mi je to slomilo srce, ali mi je pokazalo koliko je moje srce veliko i samim tim koliko je velika moja sposobnost za Boga - objašnjava.

Bez obzira na to što je krenula potpuno drugačijim putem od devojaka svojih godina, Teodora ističe da u njenom životu ima mnogo ljubavi, kao i u svakoj ženi koja je prihvatila istu sudbinu.

I dalje se viđa sa prijateljima i porodicom i gaji ljubav prema zajednici u kojoj živi. Izazov čednosti je nemogućnost da život deli sa drugom osobom, ali to je, smatra ona, takođe dar.

- Zato što ne možete da birate koga ćete da volite, na kraju volite više umesto manje. Za mene je čednost više "da ljubavi" nego "ne seksu" - zaključila je.

Posle zajedničke večere svake večeri, monahinje sede oko stola i zajedno se mole za ljude koje su srele tokom dana koji su u nevolji i za one koji pate širom sveta.

(Blic žena)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".