Пре почетка суђења провела је пет месеци у женском затвору у Саинт-Лазареу, у којем се још надала помоћи богатих љубавника. Но, њихове молбе за помиловање нису уродиле плодом. Било је довољно само једно рочиште да ју суд прогласи кривом за смрт десетине хиљада војника и осуди на смрт. Штавише, проглашена је кривом и пре него што су јој прочитали оптужницу, односно тек 30 година после њене смрти један од тужилаца признао је да за то нису имали довољно доказа. Иако су каснији докази упућивали да је била двоструки шпијун односно да је шпијунирала и за Немачку, неки историчари тврде да је заправо све време шпијунирала само за Француску. Њено смакнуће и данас је магнет за бројне легенде. 

Једна каже како је Мата Хари послала пољубац стрељачком воду, који је можда био упућен њеном адвокату, бившем љубавнику који је дошао на погубљење. Друга гласина каже да је откопчала огртач и показала војницима своје голо тело. 

Најпознатија шпијунка у Првом светском рату, пуним именом Маргарета Гертруда Зеле рођена је 1876. године у Холандији у породици средње класе. Њен отац је банкротирао, а родитељи су се растали што је Маргарету веома погодило. Касније се удала и одселила у Индонезију где је њен муж био стациониран, а она је учила локалне обичаје и плесове.

Фото: Википедија

 

У Европу су се вратили 1902. године, али пар није био срећан па су се на крају растали, а Маргарета је отишла у Париз где је започела каријеру егзотичне плесачице, а била је и куртизана. Назвала се Мата Хари што на малајском значи "око дана или сунце". Своје тело је излагала на изразито заводљив начин те је врло брзо очарала публику и преко ноћи постала славна. Имала је стил, била је самосвесна, сензуална и знала је шта публика жели.

Током Првог светског рата Мата Хари је пуно путовала Европом. Холандија је по избијању рата остала неутрална. Мата Хари као холандска држављанка могла је слободно да прелази границе. Тада је одржавала љубавне везе са многим високим функционерима Француске, Холандије и Немачке. Године 1916. у луци Фалмоут су је извукли са брода, а онда су је британске власти испитивале о њеним активностима. Вратила се у Шпанију где је имала аферу с Арнолдом Калеом, немачким ратником.

Почела је да шпијунира за Француску, али и за Немачку. Кале је у Берлин слао поруке у којима је јављао да је шпијун Х21 био успешан и користан. Те су поруке пресрели према неким подацима Британци, а према другим Французи. Х21 је наводно била Мата Хари. Из доступне француске, британске и немачке документације врло тешко разлучити колико су шпијунске службе зараћених земаља преко Мате Хари једна другој подметале, а колико је она стварно била двоструки шпијун како неки сматрају. У фебруару 1917., чим је ушла у Француску, ухапшена је. Но, никада није доказано да је била двоструки шпијун у Првом светском рату.

Фото: Википедија

 

У пролеће 2014. британска тајна служба је отворила документе у којима стоји, а то су писали британски шпијуни, да после папшења у Паризу ништа није признала него је своје иследнике засула гомилом трачева и гласина.

Весли Варк, стручњак за сигурност и тероризам на универзитету у Отави, тврди да Мата Хари никада о политици није много знала. Многи историчари верују да је Мата Хари само била 'жртвени јарац' за гомилу погинулих Француза на ратишту као и за промашаје француске тајне службе. Француске власти тако су режирале суђење Мати Хари и њеним се исказом манипулисало према потреби. Суђење је, сматрају, било чиста пропаганда,

Новинар Роберт Волш из часописа "Крајм Магазин" још је пре неколико година изнео да је Мата Хари страдала као жртвени јарац немачке обавештајне службе која је против ње нахушкала Британце и Французе како би заштитили пуно важнијег, правог супершпијуна Георгеса Ладоука. Намерно су жртвовали ситну рибу како би заштитили свог стварног шпијуна.

После њене смрти, није било чланова породице који би затражили тело Мате Хари за укоп, па је искоришћено за медицински рад.

О животу Мата Хари досад је написано 250 књига и романа те небројени филмски сценарији, пише 24сата.хр.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".