На пример, од последњих шест америчких председника, три су била леворука - Џорџ Х. В. Буш, Бил Клинтон и Барак Обама, а исто важи и за великане као што су Микеланђело, Леонардо да Винчи, Пол Макартни, Дејвид Боуви, Џими Хендрикс, Џејмс Болдвин, Никола Тесла, Бил Гејтс и Стив Џобс.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

То је инспирисало многе истраживаче да се запитају да ли су леворуки људи паметнији од десноруких?

Ђовани Сала, асистент на Фудита факултету у Јапану, и његов тим, спровели су истраживање у коме је учествовало 2.300 леворуких и десноруких ученика старости од 7 до 17 година.

Они су желели да открију која група ученика ће остварити боље резултате на тестовима из математике. Анализа добијених података открила је да између ове две групе нема разлике у способности за решавање лакших математичких проблема, али су леворуки ученици били знатно успешнији у решавању тежих задатака.

Фото: Профимедиа

 

 

- Одговор лежи у чињеници да леворуки имају значајно развијенији део мозга који повезује његову леву и десну хемисферу, у којој је смештен центар за просторну интелигенцију, а овај тип интелигенције је у вези са математичким способностима - објаснио је професор Сала.

(Србија Данас)

БОНУС ВИДЕО:

ОВИ ГЛУМЦИ СУ ВРШЊАЦИ: За неке никад не бисте погодили колико имају година

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".