Тај члан је усвојен упркос великој забринутости за слободу говора и слободу новинарства и тек треба да буде усвојен у целини да би постао закон, навео је Ројтерс.

Опозициони посланици, европске земље и активисти, борци за медијска права, позвали су владу да укине нацрт закона, који су припремили Странка правде и развоја (АКП) председника Реџепа Тајипа Ердогана и њени савезници Партија националог покрета (МХП).

Члан 29, који је усвојен гласовима АКП и МХП упркос томе што су опозициони посланици гласали против, каже да ће они који шире лажне информације о безбедности Турске, како би "створили страх и реметили јавни ред", бити суочени са затворском казном од једне до три године.

Овај члан изазива забринутост међу критичарима нацрта закона, који ће вероватно бити одобрен у целини с обзиром на то да АКП и МХП имају већину у парламенту.

Венецијанска комисија, која саветује Савет Европе, навела је да је посебно забринута уочи гласања због "потенцијалних последица такве одредбе, односно застрашујућих ефеката и повећане аутоцензуре".