Taj član je usvojen uprkos velikoj zabrinutosti za slobodu govora i slobodu novinarstva i tek treba da bude usvojen u celini da bi postao zakon, naveo je Rojters.

Opozicioni poslanici, evropske zemlje i aktivisti, borci za medijska prava, pozvali su vladu da ukine nacrt zakona, koji su pripremili Stranka pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njeni saveznici Partija nacionalog pokreta (MHP).

Član 29, koji je usvojen glasovima AKP i MHP uprkos tome što su opozicioni poslanici glasali protiv, kaže da će oni koji šire lažne informacije o bezbednosti Turske, kako bi "stvorili strah i remetili javni red", biti suočeni sa zatvorskom kaznom od jedne do tri godine.

Ovaj član izaziva zabrinutost među kritičarima nacrta zakona, koji će verovatno biti odobren u celini s obzirom na to da AKP i MHP imaju većinu u parlamentu.

Venecijanska komisija, koja savetuje Savet Evrope, navela je da je posebno zabrinuta uoči glasanja zbog "potencijalnih posledica takve odredbe, odnosno zastrašujućih efekata i povećane autocenzure".