Сезона је прехлада и грипа, те су много чешћа обољевања. А обично нам тада, уколико се испостави да је у питању бактеријска инфекција, доктори преписују антибиотике.

Међутим, иако би у тим тренуцима требало да се мирује и пију супице и чајеви, има људи који прибегавају алкохолу, те помисле да једна чаша вина у комбинацији са антибиотиком није ништа страшно.

Али да ли уопште треба мешати алкохол и антибитоке?

У сваком упутству за лек пишу тачне индикације, мере опреза и нежељена дејства, а која би свако требало пре употребе детаљно да прочита. Стручњаци свакако саветују да конзумирање алкохола уз лекове треба избегавати, поготово јер он може да спречи дејство самог лека.

Алкохол може да смањи енергију и да вам само продужи лечење. Он је такође и врста диуретика, јер изазива дехидратацију и чест одлазак у тоалет. Осим тога, алкохолна пића могу само још више да појачају симптоме болести, прехладе или грипа, те ћете осећати вртоглавицу и поспаност.

Шта је најгоре што може да вам се деси?

Осим што не би требало у току терапије да пијете алкохол, такође након престанка узимања неких лекова требало би да га избегавате. Па тако, алкохол не смете да пијете 48 сати после престанка узимања метронидазола и 72 сата након тинидазола (врсте антибиотика).

Мешањем алкохола и лекова могу да настану озбиљне нуспојаве:

отежано дисање

главобоља

бол у грудима

повећан или неправилан рад срца

вртоглавица

мучнина и повраћање

Ипак увек пре употребе самог лека посаветујте се са лекаром, поготово када је реч о антибитицима и никада их не узимајте на своју руку, јер пречеста употреба може да доведе до резистенције на њих - што значи да ће они временом све мање деловати на организам.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".