Непрестано бришући сузе са лица, рођени брат Сузане Б, мајке двоипогодишње девојчице, коју је отац Марко Б. (35) мучки убио у уторак по подне у свом изнајмљеном стану на Војничком тргу у Вршцу испричао је ово за Новости.

Удавио ју је у кофи пуној воде, а потом се обесио о лустер.

Овој незапамћеној трагедији претходила је забрана приласка супрузи, која је Марку била изречена још у мају ове године, након што га је Сузана пријавила за насиље у породици.

Зверски ју је тада претукао у породичној кући њених родитеља, у Првомајској улици, у којој су сви заједно живели. Од тада ни тој кући није смео да приђе.

- Већ дуже време је он био насилан према Сузани. Имао је психичких проблема, због којих су му надлежне институције наложиле да се лечи, али је његов избор био да ли ће да пије терапију или неће - наставља Сузанин брат.

Шта јој је све радио

У пресуди Основног суда у Вршцу, која је донета само недељу дана пре него што је Марко убио ћерку, па себе, стоји да је породично насиље трајало пет година. Пресудом је Марко осуђен условно на годину дана робије са роком провере од три године и обавезно психијатријско лечење, јер је услед мешовитог поремећаја личности и анксиозно-депресивног стања физички и психички злостављао супругу.

- Није јој дозвољавао да се виђа са ким жели, да користи друштвене мреже, да чита књиге која она жели - наводи се, између осталог, у пресуди.

Фото: Профимедиа

 

- Јуна 2019. ју је, након свађе, претукао и претио ножем да ће да је закоље, а када га је 30. априла ове године пријавила за насиље у породици, претукао ју је и шутирао у главу зато што је ћерки давала да једе кекс.

Према наводима пресуде, када је дете тог дана заспало, без икаквих речи Сузану је ударио у главу више пута, а када је пала на под шутирао је и газио, наневши јој повреде главе и грудног коша.

Убица је пре недељу дана осуђен због насилничког понашања према супрузи, на условну казну од три године, уз обавезно психијатријско лечење. Добио је, међутим, право да једном недељно самостално виђа ћеркицу, јер је, каже саговорник Новости, процењено да неће да науди детету.

- Сузана се томе противила. Говорила је да је Марко опасан, али су надлежни сматрали да она то каже само зато што је била у лошим односима са њим. Њихов став је био да је он био насилан само према мајци, а не и према детету. Уз то, он је имао и папире као доказ да му је здравствено стање колико-толико добро и да може да буде сам са Петром - објашњава неутешни ујак трагично настрадале девојчице.

Да ће да почини овај гнусни злочин, Марко је тог дана најавио путем СМС порука и видео-снимка, које је, такође, слао супрузи, са којом је био у бракоразводном процесу. Снимак је послао и једном локалном порталу, што јасно указује да је био свестан онога што ради.

- Неповезано и, очигледно, у растројству, он је у том видеу говорио да његов живот више нема смисла, те да ће он да иде и да ће са собом да поведе оно што највише воли. На снимку се види и црвена пластична кофа, у којој је, испоставило се, касније одузео живот својој недужној ћерки - каже извор.

Снимак је на више адреса послао око 13 часова, а већ сат времена касније полиција, која је на терен изашла након што им је узнемирена мајка све то показала, затекла је стравичан призор.

Данас сахрана мале Петре

Девојчица ће данас у 16 часова бити сахрањена на Градском гобљу у Вршцу. А њен отац и убица дан касније.

Прогони га слика из стана страве

Језиве сцене виделе су и комшије, које кажу да Марка нису познавале, јер је у том стану живео тек неколико месеци.

- Док је трајао увиђај, кроз полуотворена врата стана видео сам девојчицу како склупчана лежи на поду. Била је гола до појаса. Језиво и болно - сведочи Марков први комшија, који каже да тог дана није чуо никакву буку из стана.

Маркове колеге из Општинске управе Вршац, где је радио у Одељењу за јавне набавке, кажу да је био изузетно стручан, посвећен послу, миран и повучен. Знали су да је имао проблема у браку, али не и да је способан да почини овакав злочин. Саблажњен је и његов станодавац, који каже да је био феноменалан момак, да је редовно плаћао кирију и све остале рачуне.

У вези са страшним породичним насиљем, које се догодило у Вршцу, обавештавамо јавност да Министарсто у конкретном случају нема надлежност да обави надзор над стручним радом Центра за социјални рад Вршац у области породично-правне заштите.

Законом је прописано да тај посао обавља Покрајински секретаријат за социјалну политику са седиштем у Новом Саду. Према нашим сазнањима овај орган је тај поступак и започео - наводи се у саопштењу Министарства за бригу о породици и демографију. - Резултати извршеног надзора показаће да ли је било пропуста у раду Центра за социјални рад у Вршцу.

Из вршачког Центра за социјални рад јуче нисмо добили никакву информацију поводом ове трагедије. Само нам је потврђено да имају ванредни надзор надлежног министарства, док смо незванично сазнали да је неколико службеника суспендовано због очигледних пропуста у раду.

У Поступку поверавања малолетног детета након развода брака или раскида ванбрачне заједнице до доношења правоснажне судске одлуке, оба родитеља имају једнака права када је реч о бризи о детету и провођењу времена са њим - објашњава наш саговорник из једног Центра за социјални рад. - Добијањем судског решења, правно се дефинише који родитељ ће самостално вршити родитељско право, као и модел виђања са родитељем коме дете није поверено.

Међутим, како наводи наш саговорник, постоји и могућност да парнична страна, која подноси тужбу, затражи изрицање привремене мере, која се доноси по хитном поступку и на снази је до правоснажног судског решења:

- Привремена мера може да се односи како на вршење родитељског права, тако и на контакте са другим родитељем. Уколико родитељу у односу на кога се изриче привремена мера нису биле изречене мере заштите од насиља у породици према малолетном детету, он има право да га виђа у условима који су дефинисани привременом мером.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".