Последње погубљење, стрељањем, извршено је 14. фебруара 1992. а последње смртне казне су изречене 2001. године и касније замењене временским казнама.

Иако тачних података нема, неке процене говоре да је у овом периоду у Србији убијено преко 7.000 људи који су проглашени кривим за разне злочине који нису увек укључивали убиства.

До 1842, за убице је била прописана “еквивалентна” смртна казна, што значи да је убица бивао убијен на исти начин (па и истим оружјем) на који је била убијена жртва. Поред тога, тела погубљених су скоро увек јавно излагана на точку на одређено време или до потпуног распадања.

Фото: Профимедиа

 

 

Занимљиво је да је смртна казна за крађу укинута тек 1902. године. Од 1905. године смртне казне у Београду више нису извршаване јавно, него на скровитим местима без присуства публике, али су у другим градовима и селима извршења и даље остала јавна и присуствовале су им хиљаде посматрача.

Дана 14. фебруара 1992. у Сомбору је стрељан Јохан Дроздек, осуђен на смрт 1988. године због силовања и убиства шестогодишње девојчице.

О Јохану се пре овог страшног злочина знало само да је пореклом Пољак, да нема занимање и запослење. Девојчицу је убио како би се осветио њеном оцу који му није дао стари бицикл.

Фото: Марко Ђоковић

 

 

Комшије из Каравукова код Сомбора су виделе Јохана како на бициклу некуда одвози малу Ивану. Обећао јој је чоколадицу, ако се провоза с њим. Одвео је девојчицу до сеоског гробља. На основу трагова на цигли, нађеној поред Иваниног тела, утврђено је да је дете које се отимало и вриштало, најпре усмртио, а затим силовао.

Осим по свом језивом злочину, овај монструм је ушао у историју као последњи човек над којим је извршена смртна казна у Србији.

Народна скупштина Србије је 26. фебруара 2002. изменила Кривични закон тако што је из њега избрисала смртну казну.

Према чл. 24 важећег Устава из 2006. године: “Људски живот је неприкосновен. У Републици Србији нема смртне казне”.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".