Прошло је сто година од објављивања ове књиге Реинхолда Герлинга "Девојке које не треба женити" која садржи савете пре брака и помаже мушкарцима да изаберу ону праву.  После објављивања на Реторици, бројни пратиоци су се јавили са различитим мишљењем о ''саветима и опоменама'' које су написане у збирци. 

- Дебела жена је диспонирана нероткиња, а хемороиди утичу често неповољно на расположење. Али то није препрека, као ни реуматизам, костобоља, камен у бубрегу и неуроза, пошто све то модерна наука лечи профилактичким путем.

- Још треба испитати оне жене које су опасне за брак и потомство: то је хладна жена или стручним називом сексуално анестезирана. Професор Еуленберг цени да их има на 40% и велики део ових треба рачунати у астенично инфантилне.

- Узорци хладноће жене јесу, хистерија која је или прекомерно осетљива или потпуно неосетљива. Адлер убраја овде и неспретност човека, као задах из уста и јако грчевито стезање при првом загрљају. Често треба човека дакле кривити што је жена постала неосетљива.

- Хладној жени личи, али је много гора хомосексуална жена о којој је раније говорено. Но оне се познају по понашању, по одевању, све на њима је доста мушко. Јаки мишићи, мале груди.

- Између незасите и рођене ку*** постоји врло мала разлика. Да има рођених ку*** доказао је још Парент-Дуцхателет... По Ланз-Лиебенфелсу то је измешан таман тип високих очију и с црним обрвама, тупим и кривим носем.

- Ако је разлика у годинама старости родитеља, број је деце врло мали, као и њихова способност за живот.

- Ако је жена знатно старија од човека, онда се већ на дан венчања усељава љубомора у кућу.

- Човек и жена разликују се у љубави. Жена је на све спремна у љубави али исто тако и у мржњи на све способна - најстрашније освете према неверним људима слажу се са суштином жене, иако и човек може бити бруталан и нечовечан. Али ови испади нису дела љубави већ мржње. Стога љубомора није љубав, већ болесна особина карактера, па зато пажња!

- Деци двоје флегматика недостаје животна снага као и меланхолицима. Активност њихових животних елемената је мала тако да често буду жртва дечјих болести.

- Број девојака осуђених на неудају био је још пре рата ужасно велики, јер је број жена далеко већи од мушкараца. Рат је ову разлику још појачао... Ако је само неколико милиона жена, ЗА које нема људи, онда нека се избаце оне за које има и иначе разлога за то због болести, слабости или карактерних грешака.

- Неудате девојке (искључене из брака) могу се сажалијевати, као болесне, које не уживају животне радости...

Објава с насловницом књиге и пар фотографија је изазвала разне коментаре, од којих су неки:

- Негде сигурно постоји књига у више наставака: "Мушкарци за које се не треба удавати" - написао је један пратилац.

- Замисли да се ово изда данас... 746 удружења би дигло тужбе против аутора јер је политички некоректно, увредљиво, сексистички, настави низ - написао је још један пратилац.

- Како су се жене одувек газиле....Познавајући своје баке и прабаке са обе стране, биле су то мудре, спретне и стрпљиве жене које су са својим мужевима венуле док су кркани одрадили смену, па се онда добро забављали и наређивали им као да су у војсци....Ова књижица није корисна него понижавајућа! Девојке, немојте се удавати! Управо девојкама ова књига може да отворити очи! - написала је једна жена.

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".