Краљевска ковница новца представила је нови дизајн кованице од 50 пенија са сликом краља Чарлса ИИИ која ће ући у оптицај до краја године. 

Пре тога, у понедељак у 9 сати ће бити пуштена специјална меморијална серија кованица у част покојне краљице Елизабете ИИ.

Како пишу британски медији, Чарлсов портрет ће се појавити на новчаници од 5 фунти и кованици од 50 пенија, пише Гардијан.  

Главни комерцијални директор Краљевске ковнице Никола Хауел истиче да се очекује да ће људи почети да добијају асортиман од октобра, а затим се очекује да ће ове кованице почети масовно да се употребљавају од децембра. 

Фото: Танјуг/АП

 

Краљев лик, који је добио лично одобрење Чарлса, направио је вајар Мартин Џенингс, саопштила је Ковница новца. По традицији, краљев портрет ће бити окренут улево, супротно од краљице Елизабете Друге.

- Чарлс је наследио општу традицију коју имамо у британском кованом новцу, која сеже све до Чарлса II, да је монарх окренут у супротном смеру од свог претходника - рекао је Крис Баркер испред Музеја Краљевске ковнице новца.

 

 

Латински натпис око краљевог лика гласи: „:: ЦХАРЛЕС III:: Д :: Г :: РЕX :: Ф :: Д :: 5 ПОУНДС :: 2022”, што у преводу значи: „Краљ Čarls III, милошћу Божјом, заштитник вере”.

Фото: Танјуг/АП

 

Краљевска ковница новца, са седиштем у Лантрисанту, у јужном Велсу, приказује краљевску породицу на новчићима више од 1.100 година, документујући сваког монарха од Алфреда Великог.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".