По иранском шеријатском праву, жене су обавезне да покривају косу и носе дугу, широку одећу. Преступнице се могу суочити са јавним укором, новчаном казном или хапшењем.

Медији су забележили бројне снимке жена које су у знак протеста секле косу широм света.

За многе Иранке то је изузетно потресан облик протеста - коса је симбол лепоте жене, која мора да буде скривена.

- Желимо да им покажемо да нам није стало до њихових стандарда, њихове дефиниције лепоте или како они мисле да треба да изгледамо - рекла је 36-годишња Фаезех Афшан, иранска инжењерка хемије који живи у Болоњи.

Одсецање косе у иранској литератури

У изјави за Си-Ен-Ен Афшанова објашњава да је у иранској литератури одсецање косе знак жалости, а понекад и протеста. "Ако треба да се ошишамо да покажемо да смо љути... урадићемо то", поручује.

Шахнама, једно од најважнијих персијских дела, је хиљаду година стари еп о краљевима, који се састоји од скоро 60.000 стихова.

У овом епу, након што је херој Сијаваш убијен, његова супруга и девојке које су је пратиле ошишале су косу у знак протеста због неправде.

Фото: ЕПА

 

- Резање косе је древна персијска традиција, када је бес јачи од моћи тлачитеља. Дошао је тренутак који смо чекали. Политика надахнута поезијом - твитовала је књижевница и преводилац из Велса Шара Аташи.

Ликови приказани у Шахнами "су у свакодневној употреби као симболи и архетипови", рекла је она, додајући да је песма помогла да се обликују идентитети Иранаца, Авганистанаца и Таџика током хиљаду година.

И у делима других песника бележи се овакав обичај, а није непознат ни у другим културама.

У Епу о Гилгамешу се шишањем или чупањем косе изражава мука. Пошто је реч о епу старом 3.500 година, претпоставља се да је утицао и на персијску културу.

- Шишање косе је само по себи церемонија жалости како би се боље разоткрила дубина патње због губитка вољене особе, а у данашњем контексту то је знак протеста против убијања нашег народа - навела је Аташијева.

Шима Бабеи, иранска активисткиња са пребивалиштем у Белгији, каже да ју је иранска морална полиција ухапсила 2018. јер је јавно скинула свој хиџаб у знак протеста.

И она наводи да шишање има "историјско значење" за Иранце.

- Жене које изгубе директну родбину понекад би се ошишале у знак жалости и љутње, а за нас, нама је Махса била сестра - рекла је Шима Бабеи.

(ЦНН)

 

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЛИМИЧНА МОБИЛИЗАЦИЈА У ТОКУ: Нови регрути окупљају се у Севастопољу, Кемерову и Јакутску