Ијан једна од најјачих олуја која је икада погодила копно САД, поплавила је насеља на обали Мексичког залива и оставила без струје милионе, да би ослабила пре него што је наставила кретање до Атлантског океана, где је опет повратила снагу пред очекивани удар у Јужној Каролини у току данашњег дана.


Очекује се да би Ијан могао да стигне до копна данас око 14 сати по локалном времену, северно од Чарлстона, а упозорење за ураган издато је на приобалном подручју дугом око 370 км од границе Јужне Каролине и Џорџије на северу до Кејп Фера у Северној Каролини.
Очекује се да ће Ијан данас донети потенцијалне по живот опасне олује и могућа торнада у регион, саопштила је Национална метеоролошка служба.

Чарлстон је посебно изложен ризику, у коме је према истраживању градских власти објављеном у новембру 2020., око 90 одсто свих стамбених објеката подложно олујним поплавама.

Јужна Каролина се сада припрема за долазак Ијана, где је амерички председник Џозеф Бајден прогласио ванредно стање.

Фото: Танјуг/АП

 

И гувернер Северне Каролине Рој Купер позвао је становнике да "предузму потребне мере" и упозорио на могућност поплава, одрона и торнада.

- Олуја је још опасна - рекао је Купер.

Ураган Ијан погодио је у среду после подне погодио Флориду као ураган 4. категорије, с ветровима максималне брзине од 241 км на сат.

Број мртвих на Флориди након што је ураган прошао овом америчком савезном државом није познат, јер раштркани извештаји о жртвама нису потврђени и сумирани.

У тешко погођеном округу Шарлот, портпарол шерифовог одељења потврдио је вишеструке смртне случајеве, али није имао тачну цифру.

Фото: Танјуг/АП

 

Власти округа Сарасота истражују два могућа смртна случаја узрокована олујом, рекао је шерифов портпарол, преноси Ројтерс.

На конференцији за новинаре, гувернер Рон Де Сантис је саопштио да жртава има, али је упозорио на спекулације са бројевима пре званичне потврде.

Фото: Танјуг/АП

 

Амерички председник Џозеф Бајден, у обраћању раније у седишту Федералне агенције за ванредне ситуације (ФЕМА) у Вашингтону, изјавио је да би се могло показати да је Ијан најсмртоноснији у историји ове државе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".