Ураган Ијан који се обрушио на Флориду донео је ветрове од 250 километара на час чиме је то постала пета најснажнија олуја која је икада погодила америчко копно.

Метеоролог Џим Канторе је био на лицу места у Форт Мајерсу желећи да забележи долазак олује што је свакако био ризичан задатак.

Удари ветра су достизали и брзину од 177 км на час, а једна грана је долетела право на Кантореа и ударила га у ногу.

Репортер се дуго мучио како би остао на месту што само показује колико су временске прилике биле невероватне, али и опасне.

- Сакрили смо се у једној згради, а чини се да је вода већ премашила метар дубине. Ово је један од најгорих урагана које сам икада искусио, а током 25 година пратио сам око 90 олуја - напоменуо је.

Ураган Ијан погодио је Флориду, праћен силовитим ветром и обилним падавинама које су проузроковале катастрофалне поплаве и нестанак струје широм те америчке савезне државе.

Више од 2,5 милиона становника Флориде, на обалама Мексичког залива, добило је наредбу или упозорење за евакуацију, у тренутку када се приближавао ураган Ијан, који пре тога погодио Кубу.

Ијан је праћен ветром од 185 км/х стигао у среду на копно, на југозападу Флориде, у 15:05 сати по локалном времену, у близини Кајо Косте као олуја 4. категорије према Националном центру за урагане (НХЦ).

- Ураган је проузроковао катастрофалне поплаве - додаје се у саопштењу НХЦ.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".