Један од најчешћих изговора путника које цариници открију у прекршајима је да робу нису пријавили јер су то заборавили или је, пак, намењена за поклон.

Тако су и током протеклих дана заплењени неки необични ''поклони'' које су путници заборавили да пријаве: пет скупоцених електричних бицикала и јак погонски мотор сакривен у унутрашњости половног фрижидера.

Када је 10. септембра 2022. године на гранични прелаз Келебија у јутарњим часовима пристиго аутобус са приколицом, цариници нису ни слутили да ће убрзо у њему затећи товар од чак 5 вредних електричних бицикала.

Фото: Управа царина републике Србије

 

Пошто се ради о кабастој роби, њено скривање је практично немогуће, па је довољно било да цариник мало помери црни најлон у који су они били увијени и види да се ради о предметима који су морали бити пријављени, а које нико до тог тренутка није ни поменуо.

Kао власник необичног товара пријавио се возач аутобуса, 46-годишњи домаћи држављанин, који је на питање зашто није пријавио бицикле који заједно вреде готово 6.000 евра, царинику рекао да је заборавио то да учини јер је реч о поклонима које је понео члановима породице. Међу непријављеним ''поклонима'' се нашло чак пет бицикла чија вредност износи од 800 до 1.500 евра, а најскупљи међу њима су ''MTB WHEELER'' и ''GHOST ESQUARE''. 

Фото: Управа царина републике Србије

 

На прелазу Бачки Брег откривен је још један ''заборавни'' путник који је у задњем делу свог пасата превозио лични пртљаг, половну судоперу и фрижидер.

Он је половне уређаје и пријавио, међутим када је цариник ради контроле покушао да помери фрижидер, приметио је да је то готово немогуће јер је уређај неприродно тежак.

Затражио је од путника да га отвори и тада је било јасно зашто је то тако: путник је у унутрашњост фрижидера сместио јак погонски мотор марке ''KOHLER''.

Фото: Управа царина републике Србије

 

На питање цариника зашто није пријавио нови погонски мотор велике снаге, који може да се користи као погонско средство за разне уређаје или као агрегат за струју, путник је рекао да није имао довољно места у аутомобилу, па да је мотор зато ставио у фрижидер и на њега – заборавио.

Из Управе царина поручују да није спорно да путници као део свог пртљага могу да носе и поклоне, али уколико намеравају да буду ослобођени обавезе плаћања увозних дажбина, онда то морају бити ствари чија вредност не прелази вредност од 100 евра, јер толико износи повластица коју имају домаћи држављани.

Фото: Управа царина републике Србије

 

Ствари које не прелазе тај износ, домаћи путници не морају да пријављују, нити да за њих плаћају увозне дажбине, док су предмете веће вредности дужни да пријаве и за њих плате увозне дажбине.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".