Америчком министарству обране биће потребне 42 милијарде долара у идућој фискалној години како би надокнадили смањену куповну моћ због инфлације, упозорила је група произвођача оружја.

- Значајна инфлација велики је изазов - за Пентагон и његових хиљаду добављача, поврх пандемијске кризе и проблема у ланцима снабдевања, наводи се у извештају Националног удружења обрамбене индустрије (НДИА) који ће бити објављен ове седмице и у који је Ројтерс имао увид.

У фискалном раздобљу од 2021. до 2023. куповна моћ Пентагона биће због инфлације смањена за више од 110 милијарди долара, израчунали су у НДИА.

Фото: Профимедиа

 

Смањено снабдевање из војне индустријске базе, коју мучи раст трошкова, могло би да закочи темпо модернизације америчке обране у раздобљу поојачане конфронтације с Кином и рата у Украјини, наводи агенција.

Произвођачи оружја позвали су амерички Конгрес да ублажи инфлацијски терет компанијама које су министарством обране склопиле дугорочне уговоре сс фиксном ценом, истовремено назначивши да будући уговори аутоматски узимају у обзир раст цена.

Апел удружења временски се поклопио са притужбама мањих произвођача оружја са фиксним уговорима да губе новац на таквим аранжманима због мањка радника и скока цена сировина.

Фото:Профимедиа

 

Мале фирме су важне за нормално функционисање индустрије оружја јер се међусобно надмећу и помажу Пентагону да смањи трошкове набавке. Истовремено, обезбеђују раднике, кључне за очување водеће позиције САД у најновијим технологијама.

Инфлација је утицала на уговоре и у свим другим секторима, али Пентагон поставља строге услове и једини је купац па компаније не могу да преговарају о ценама. Зато су неки произвођачи оружја затражили измене модела добијања уговора са фиксном ценом.

- Да би се постигао зацртани циљ, кључно је у актуелном окружењу преиспитати уговоре са фиксним ценама - нагласио је потпредседник Парсонс корпорације Џеј Спиви.

Фото: Профимедиа

 

Извори у индустрији упозоравају пак да не би требало очекивати помоћ с високом инфлацијом.

- Сумњам да ће ове године бити усвојено секторски оријентисано решење које ће у потпуности надокнадити инфлацију због конкурентских интереса и изборне сезоне - рекао је Павел Чудицки, шеф одељења ваздухопловства и одбране у адвокатској фирми Милер Кенфилд.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".