Одлазак транспортне летелице Ц-17, са аеродрома Хамид Харзаи у Кабулу, означио је коначни крај дводеценијског присуства војске САД, и савезника, у тој земљи. Био је то последњи авион америчке војске који је напустио Кабул.

Изненађујуће брзо заузимање Авганистана а потом и главног града Кабула од стране талибанских трупа, завршница ослобођења Авганистана, довело је до мање више паничног бега готово свих странаца из те земље, односно пре свега војних снага које су запоселе Авганистан у склопу велике војне операције САД, представљене свету као глобални рат против тероризма, након терористичких напада на САД, односно Њујорк, 11. септембра 2001.

Фото: Танјуг/АП

 

Како је званично саопштено, САД и друге земље заједно су евакуисале више од 123. 000 цивила из Авганистана. Међу евакуисанима налазило се и 6.000 држављана САД. Била је то једна од највећих ваздушних евакуација у историји.

Америчке снаге су у склопу евакуације, односно повлачења уништиле више од 70 летелица, десетине оклопних возила и бројну другу војну опрему, онеспособљени су антиракетни системи и друго.

Портпарол Талибана Забиула Муџахид, приликом обраћања новинарима на писти аеродрома у Кабулу, у слављеничкој атмосфери, описао је панични бег страних трупа као "поуку за будуће окупаторе", нагласивши притом да нове власти Авганистана желе добре односе са Сједињеним Државама, као и другим земљама света. "Свет би требало да је научио своју лекцију и ово је пријатан тренутак победе"; нагласио је он том приликом.

Челник Централне команде САД генерал Кенет Мекензи, објавио је крај дводеценијске америчке мисије у Авганистану, последњих минута тога дана, по локалном вемену. Како су званичници САД, наглашавали, окончана је војна фаза операције у Авганистану, а следе даље дипломатске активности.

Током две деценије присуства САД у тој земљи, погинуо 2. 461 припадник америчке војске, а више од 20. 000 је рањено.

ФОТО: Архива

 

Амбасада САД такође се одлучила за повлачење и прелазак у Доху, Катар. Челни представник америчке дипломатије у Авганистану Рос Вилсон, налазио се у последњој летелици која је напуштала тло те земље, заједно са командантом 82. ваздухопловне дивизије војске САД Крисом Донахјуом, последњим америчким војником који је напустио Авганистан.

Нове талибанске власти, наглашавале су притом, да се страним дипломатама и другима гарантује безбедност и заштита, уз молбу да у Кабулу остану дипломатска представништва, као што је обецћана безбедна евакуација оних који су намерни да напусте ту земљу.

Американци су запосели Авганистан у склопу борбе против тероризма, после трагичних догађаја 11. Септембра 2001, у САД, и као превасходни циљ наглашавана је борба против терористичеке мреже Ал- Каиде, односно њено уништење.

Снагама САД је успело да одстране Осаму бин Ладена, првог човека Ал Каиде, маја 2011, недалеко од Аботабада, на северу Пакистана. Даљу забринутост, у перспективи, како је наглашавано, изазивала је чињеница да је у тој земљи остала активна групација ИС-Корасан, испостава такозване Исламске државе, која је иначе преузела одговорност за терористички напад неколико дана раније пред аеродромом у Кабулу, када је убијено најмање 169 Авганистанаца као и 13 припадника војске САД.

Према изјави генерала Кенета Мекензија, процењује се да је у Авганистану присутно "најмање 2.000 тврдокорних ИСИС-ових бораца", што ће, како је тада рекао, бити замашан изазов за нове талибанске власти.

У Сједињеним Државама овако брза евакуација изазвала је бројне критике због видне конфузије. По речима сенатора Бена Саса "очигледно је да нема плана и да га није ни било".

Талибани, у значењу – студенти, или они који уче, на пашту језику, настали су раних деведесетих 20. века, углавном на простору северног Пакистана. Покрет је израстао из оквира локалних верских школа.

Фото: Профимедиа

 

Септембра 1995. успело им је да запоседну авагнистански Херат, на северозападу те земље. Оборили су муџахедински режим Бурханудина Рабанија наредне године, а потом су овладали највећим делом Авганистана до 1998.

У идејном смислу, талибани себе сматрају правовернијим следбеницима суни ислама. У време када су се појавили општи утисак је био да им је узор, а вероватно и финансијер Сауди Арабија.

Што се етничке припадности тиче језгро чине припадници Пашту народа. Споразумом, постигнутим са САД уочи коначне евакуације америчке војске, талибани су се обавезали да неће толерисати екстремистичке групе усмерене на деловање ван граница те земље, што се пре свега односило на Ал Каиду, односно такозвану Исламску државу.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".