Američkom ministarstvu obrane biće potrebne 42 milijarde dolara u idućoj fiskalnoj godini kako bi nadoknadili smanjenu kupovnu moć zbog inflacije, upozorila je grupa proizvođača oružja.

- Značajna inflacija veliki je izazov - za Pentagon i njegovih hiljadu dobavljača, povrh pandemijske krize i problema u lancima snabdevanja, navodi se u izveštaju Nacionalnog udruženja obrambene industrije (NDIA) koji će biti objavljen ove sedmice i u koji je Rojters imao uvid.

U fiskalnom razdoblju od 2021. do 2023. kupovna moć Pentagona biće zbog inflacije smanjena za više od 110 milijardi dolara, izračunali su u NDIA.

Foto: Profimedia

 

Smanjeno snabdevanje iz vojne industrijske baze, koju muči rast troškova, moglo bi da zakoči tempo modernizacije američke obrane u razdoblju poojačane konfrontacije s Kinom i rata u Ukrajini, navodi agencija.

Proizvođači oružja pozvali su američki Kongres da ublaži inflacijski teret kompanijama koje su ministarstvom obrane sklopile dugoročne ugovore ss fiksnom cenom, istovremeno naznačivši da budući ugovori automatski uzimaju u obzir rast cena.

Apel udruženja vremenski se poklopio sa pritužbama manjih proizvođača oružja sa fiksnim ugovorima da gube novac na takvim aranžmanima zbog manjka radnika i skoka cena sirovina.

Foto:Profimedia

 

Male firme su važne za normalno funkcionisanje industrije oružja jer se međusobno nadmeću i pomažu Pentagonu da smanji troškove nabavke. Istovremeno, obezbeđuju radnike, ključne za očuvanje vodeće pozicije SAD u najnovijim tehnologijama.

Inflacija je uticala na ugovore i u svim drugim sektorima, ali Pentagon postavlja stroge uslove i jedini je kupac pa kompanije ne mogu da pregovaraju o cenama. Zato su neki proizvođači oružja zatražili izmene modela dobijanja ugovora sa fiksnom cenom.

- Da bi se postigao zacrtani cilj, ključno je u aktuelnom okruženju preispitati ugovore sa fiksnim cenama - naglasio je potpredsednik Parsons korporacije DŽej Spivi.

Foto: Profimedia

 

Izvori u industriji upozoravaju pak da ne bi trebalo očekivati pomoć s visokom inflacijom.

- Sumnjam da će ove godine biti usvojeno sektorski orijentisano rešenje koje će u potpunosti nadoknaditi inflaciju zbog konkurentskih interesa i izborne sezone - rekao je Pavel Čudicki, šef odeljenja vazduhoplovstva i odbrane u advokatskoj firmi Miler Kenfild.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".