М1А2 Абрамс је унапређење главног борбеног тенка Абрамс М1А1 са независним термалним посматрачем за командира, оружаном станицом, опремом за навигацију положаја и пуним сетом контрола и дисплеја повезаних дигиталном магистралом података.

Побољшања М1А2 укључују побољшану командирску станицу (ИЦВС), командантов независни термални прегледник (ЦИТВ), интер-вехикуларни информациони систем (ИВИС), систем положаја/навигације (ПОС/НАВ) и неколико иницијатива за преживљавање.

Фото:Профимедиа

 

М1А2 има револуционарна побољшања у убојитости.

Развој М1А2 је започео крајем 1988. године, а прва производња М1А2 је завршена крајем 1992.

Наоружање


Главно наоружање М1А2 Абрамса састоји се од једног топа глатке цеви М256 калибра 120 мм који може да испаљује широк спектар муниције као што су:

- М829 АПФСДС-Т

- М830 ХЕАТ-МП-Т

- М831 ТП-Т

- М865 ТПЦСДС-Т

Са десне стране главног наоружања постављен је митраљез М240 калибра 7,62 мм, а слично оружје постављено на левој страни куполе за утоваривач може се подићи од -30 до +65º, при чему је укупни помак 265º.

Фото:Профимедиа

 

Командирно место је наоружано стандардним тешким митраљезом Бровнинг М2 ХБ калибра 12,7 мм који се може подићи од -10 до +65º и прећи за 360º.

Ово оружје има погонске и ручне контроле за помицање и ручне контроле за елевацију.

На обе стране куполе је постављен шестоцевни бацач димних граната британског дизајна (Л8А1), означен као М250. Димна завеса се такође може поставити помоћу система који покреће мотор.

Дизајн и заштита


Изглед М1А2 је стандардан за главни борбени тенк са позицијом возача напред у средини, куполом у средини трупа, а погонским пакетом позади. Командант и топџија седе са десне стране куполе, а пуњач са леве стране. М1А2 је веома сличан претходној верзији М1А1, најуочљивије спољашње промене на М1А2 су редизајнирана командантова станица за оружје (ЦВС) и додатак командантовог независног термалног прегледача) на левој страни куполе испред отвора за утоваривач.

Фото:Профимедиа

 

М1А2 је радикално редизајниран како би искористио предности новије технологије. Труп и купола су направљени са напредним оклопом сличним оклопу Чобхам развијеном у Великој Британији који пружа заштиту од АТГМ-а (противтенковска вођена ракета) и РПГ (граната на ракетни погон). М1А2 такође укључује компоненте оклопа друге генерације.

Мобилност


Први М1А2 је био моторизован са Тектрон Лицоминг АГТ 1500 гаснотурбинским мотором који развија 1.500 КС. Сада је Абрамс М1А2 моторизован са немачким дизел мотором МТУ ЕуроПоверПацк који се састоји од МТУ 883 В-12 дизел мотора који развија 1.500 КС упарен са Ренк ХСВЛ 295 ТМ аутоматским мењачем са пет брзина за напред и три уназад заједно са системом за хлађење и филтрацију ваздуха.

Фото:Профимедиа

 

Максимална брзина износи 68 км/х, може да пређе 425км.

М1А2 може да пређе дубину воде од 1,21 м и 1,98 м уз припрему.

Може да се пење уз нагиб од 60%, бочни нагиб од 40%. 

Тенк је заштићен од нуклеарног, биолошког и хемијског (НБЦ) ратовања.

Тежина абрамска М1А2 износи 63,086 кг


Борбена употреба:

Персијски залив, Ирак, Авганистан, Јемену

Погледајте више слика у галерији:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".