Једете ли угљене хидрате или их избегавате? Да ли је боље јести масније намирнице ујутро или их потпуно избегавати? То су питања на која је важно дати одговор ако тражите најбољи одабир за доручак и ако желите да изгубите вишак килограма.

Наравно да је фрустрирајуће ако одговор не знате на питање шта јести, али како би и томе стали на крај, нутрициониста др Кортни Д'Анђело доноси коначну пресуду о намирницама које би требало у том случају да се једу за доручак.

1. ОВСЕНА КАША

Влакна су кључан састојак за започињање дана на прави начин, па се уствари не може говорити о здравом доручку без да се спомене овсена каша.

"Она је драгуљ препун топивих и нетопивих влакана, који вам помажу да дуго останете сити и игра велику улогу у пробавном здрављу јер ће омогућити несметан рад црева и пробаве“, истиче нутрициониста. Иако се ради о можда најбољем избору за доручак, неки људи се и даље боје да једу угљене хидрате када су на дијети, али морамо се сетити да нису сви угљени хидрати претња.

Често се претпоставља како ће они спречити губитак килограма, али ако се ради о висококвалитетним, целовитим житарицама као што је овас, не морате бринути јер се ради о намирници савршеној за дијете, а посебно ако је укључите у први оброк у дану, додаје Д'Анђело.

Она и саветује да не једете додатаке попут маслаца, пуномасног млека или неких калоричних додатака ако сте на дијети. Додајте јој свеже воће и мало грчког јогурта.

Фото: Профимедиа

 

2. ЈАЈА

Јаја су одличан доручак за оне који су на дијети јер су пуна протеина али исто тако имају јако мало калорија. Протеини су важан микронутријент којег би требало уносити ујутро како бисмо дуже били сити. Једна студија објављена у магазину "Hormone Research and Paediatrics"  је открила како након 3 месеца, код 156 особа које су биле гојазне, а које су уносиле мање калорија за ручак након што су доручковали намирнице пуне протеина попут јаја. То је резултирало, наравно, губитком килограма. Научници су закључили да су били мање гладни и да су хормони глади били мање активни.

Д'Анђело сматра да при мршављењу помажу и калцијум и антиоксиданси из јаја јер побољшавају рад пробавног система.

Фото: Профимедиа

 

3. ЈОГУРТ

Ово је одличан доручак за све који губе килограме, али је важно знати који јогурт изабрати. Како су и они пуни протеина и дуже се варе, одличан су избор али је важно пазити да одаберете производ који нема шећера, а ту се опет намеће грчки јогурт. Грчки јогурт је лепљивији и тежи од обичног јогурта. То се постиже када се из обичног јогурта на посебан начин извуче сурутка. Добија се јогурт богат протеинима, али без додатих шећера и угљених хидрата. Додајте му мало воћа и орашастих плодова како бисте искористили и добробити антиоксиданаса и здравих масноћа.

4. СВЕЖЕ ПОВРЋЕ

Некима није тако лако увести свеже поврће у први тањир, посебно ако већ једете кашу, јаја или јогурт. Али ако га некако укомпонујете у доручак, то вам може помоћи да брже изгубите килограме. Поврће има јако мало калорија али јако пуно важних нутријента који вам могу помоћи да изгубите вишак килограма а то су витамин Б и влакна. Али, оно ће понудити и нутријенте који ће вас дуго оставити ситима па ћете сигурно и мање јести током дана. Можда је добра идеја да га додате омлету, а користити можете печурке, спанаћ и паприку…

Фото: Профимедиа

 

 

5. ПУТЕР ОД БАДЕМА

Д'Анђело воли да користи овај путер у доручку због нутријената које садржи, а то су влакна, протеини, антиоксиданси и добре масноће. Орашасти плодови су одлични за дијете а студије показују да они који их једу дуже остају сити. Додајте га овсеној каши, јогурту или намажите на тост, а можете припремити и смути.

6. ПРОТЕИНСКИ СМУТИ

Д'Анђело исто тако саветује како су ови напици одличан избор за доручак ако желите изгубити килограме.

"С протеинским прахом у овом напитку уносите пуно протеина а мало калорија. Како би вам напитак био укусан, додајте му воће и поврће ради што бољег уноса антиоксиданаса и влакана."

(Стил)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".