Паулина је на дијету кренула након што је престала да доји ћеркицу Мину (12). Њена исхрана се базирала на бареном поврћу, јелима без соли и уља, овсеним пахуљицама, воћу, кикирикију. У њеној дијети није било млечних производа, а ни меса - макар не прва три месеца током којих је изгубила девет килограма.

Касније је укључила месо у исхрану, а млечне производе није враћала. Брзо је успела да поврати девојачку линују, а од тада килограми се нису вратили.

Овако изгледа пример јеловика за 5 дана:

ДАН 1

Доручак: овсене пахуљице преливене соком.
Ручак: гриловано поврће и пиринач од карфиола.
Потребно је: 100 г печурака, 100 г тиквица, 100 г шаргарепе (2 кафене кашике уља). За карфиол пиринач: 3 шоље цветова карфиола, 20 г лука, кафена кашичица уља.

Припрема: изгриловати поврће.

Припрема карфиол пиринча: изблендирати карфиол па додати у тигањ где сте пропржили лук на уљу (лук можете и само да издинстате без уља). Пржити карфиол са луком заједно још 3 - 5 минута (уместо да попржите поврће можете га дистанти у води).

Вечера: киноа са поврћем.
Потребно је: ½ велике црвене паприке, 2,5 мање шаргарепе, 25 г лука, 20 г бораније, 50 г пасуља, 50 г печурака, ½ кашике сирћета, ½ шоље куване, киное ¼ кашике капара, алева паприка.

Припрема: издинстати поврће на води па помешати са скуваном киноом. Поврће можете и благо пропржити на једној кашики маслиновог уља.

 

ДАН 2

Доручак: смути од спанаћа, кивија и чиа семенки (или овсене пахуљице и сок).
Потребно је: шоља бадемовог млека, шоља спанаћа, ¼ замрзнутих коцкица средње банане, ½ кивија, ¼ јабуке, сок од пола лимуна, ½ супене кашике чиа семенки, 1 мера протеинског праха.

Припрема: избленидрати, оставити да одстоји 20 минута.

Ручак: супа са сочивом и слатким кромпиром.
Потребно је (рецепт за три порције): 200 г слатког кромпира, 1 црвени лук, 1 веза целера, 2 шоље (150 г) броколија, 1 чен белог лука, 50 г пасуља, 1 конзерва сочива, 1 конзерва (400 г) парадајз пиреа, 4 шоље воде, 1 супена кашика маслиновог уља (може и без уља), 2 супене кашике сувог зачина, бибер.

Припрема: исецкати поврће. Загрејати воду у шерпи, додати поврће (по потреби и уље), прелити парадајз пиреом и кувати 20 минута.

Вечера: шарена салата.
Потребно је: 50 г микса руколе, спанаћа, зелене салате, 100 г парадајза, 100 г паприке, 80 г авокада, 40 г маслина, 1/2 конзерве куваног црног пасуља, сок од лимуна.

Припрема: промешати састојке и прелити соком од лимуна.


ДАН 3

Доручак: каша са амарантом јабукама и крушкама.
Потребно је: ¼ шоље амаранта, ½ шоље бадемовог млека, 1 шоља воде, ¼ шоље исецканих зелених јабука, ¼ шоље исецканих крушака, 1 кашичица цимета, прстохват мускатног орашчића.

Припрема: сипати састојке у чинију и добро промешати.

Ручак: грчка салата и 20 г галета од пиринча или хељде.
Потребно је: 2 шоље исецкане зелене салате , ½ шоле куваних леблебија (конзерва), 100 г паприке, 100г парадајза, 100 г краставца, 20 г маслина, 30 г фета сира, свежа нана-опционо. За дресинг: 15 мл свежег сока од лимуна, бели лук у праху по жељи, бибер.

Припрема: исећи поврће, промешати састојке и прелити дресингом.

Вечера: пљескавице од спанаћа и киное.
Потребно је (за 5-6 комада): 1 и ¼ шоље скуване киное, 40 г пахуљица, 2 јаја, 100 г овчијег фета сира (Или биљног сира), 50 г свежег спанаћа, хималајска со и бибер.

Припрема: исецкати јаја, сир и спанаћ, промешати их са осталим састојцима и благо зачинити.

 

ДАН 4

Доручак: смути од јабуке и банане, парче интегралног кекса.
Потребно је: 1 шоља сока од јабуке, ½ банане, 1 киви, 10 јагода.

Припрема: убацити све састојке у блендер.

Ручак: пиринач/киноа/амарант са броколијем.
Потребно је: 1,5 кашика соја соса, 1 кашика (пиринчаног или другог сирћета), ½ супене кашике густина, ½ чена белог лука (по жељи), ¼ кашичице ђумбира, 2 кашике уља, 2 шоље комадића броколија, ½ кашичице сусама, 15 г печеног кикирикија, пола шоље куваног пиринча.

Вечера: плочице са хумусом и паприком.
Потребно је: 30 г протеинских плочица, 20 г хумуса, 120 г црвене паприке, 1/4црвеног лука.

Припрема: изглиловати пола црвене паприке и црвеног лука, па па додати на намаз.


ДАН 5

Доручак: смути од бадема и кокоса.
Потребно је: 1 мерица протеина са укусом чоколаде, ½ кашике незаслађених кокосових љуспица, ½ шоље бадемовог млека, ½ кашике млевеног бадема, ½ шоље воде.

Припрема: сјединити све састојке у блендеру.

Ручак: салата дуга.
Потребно је: 1 шаргарепа, 1 краставац, 1 шоља црвеног купуса, ½ празилука, 1 шоља зелене салате, 10 г семенки бундеве, ½ кашике чили соса, ½ кашике лимуновог сока, комад изренданог ђумбира.

Припрема: исећи поврће, промешати у чинији и прелити лимуновим соком и чили сосем.

Вечера: слана овсена каша.
Потребно је: 30 г овсених пахуљица, 150 г печурака, црни лук, бели лук (по жељи), 1,5 супена кашика уља, 3 супене кашике пармезана, бибер.

Припрема: пахуљице прекрити са водом, кувати док вода не испари и пахуљице не омекну. Тада их сјединити са пропрженим печуркама и луком.

(Стил)