Неколико фактора доприноси конфронтацији између суперсила на северу. Први су климатске промене које изазивају отапање арктичког леда, а други заоштравање геополитичких услова, посебно наравно рат у Украјини и последична изолација Русије.

Нови услови захтевају нове приступе, а јасно је да ускоро може доћи до борбе за превласт над негостољубивим и веома ретко насељеним пределима на крајњем северу Земље.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг посетио је у четвртак Канаду, где је у друштву канадског премијера Џастина Трудоа посетио залив Кембриџ унутар Арктичког круга.

 - Далеки север је веома важан за Канаду и за НАТО у целини. Русија је ојачала своје снаге у овом делу света, обновила напуштене совјетске војне испоставе и користи северне области за тестирање најновијег наоружања - рекао је он у Колд-у. Лаке, Алберта..

Због загревања атмосфере, арктички лед се све брже топи, што поједине области чини пловним далеко у зиму, а отварају се и нови пловни путеви. Северноатлантски савез намерава да заштити интересе које већ носи у имену.

Фото: Профимедиа

 

Седам арктичких држава чланица НАТО-а

- Када се Финска и Шведска учлане у алијансу, седам од осам арктичких земаља ће постати чланице НАТО-а, каже Столтенберг. Зато је крајњи север од стратешког значаја за нашу безбедност. Најкраћи пут до Северне Америке за руске ракете и бомбардере је преко Северног пола - додао је он.

И због тога су САД већ најавиле именовање амбасадора за Арктик, а у игри је и Кина, која се идентификовала као земља близу Арктика и, према Столтенберговим речима, закључила арктичко стратешко партнерство са Русијом. 

Русија: Заштитићемо своје интересе

У међувремену, портпарол Кремља Дмитриј Песков осудио је Столтенбергову изјаву о повећању присуства НАТО-а на Арктику и упозорио да Запад једноставно наставља своју политику конфронтације са Русијом. Он је такође нагласио да ће Русија адекватно заштитити своје интересе, како безбедносне тако и економске, преноси немачка новинска агенција дпа.

(РТВ Сло)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".