Nekoliko faktora doprinosi konfrontaciji između supersila na severu. Prvi su klimatske promene koje izazivaju otapanje arktičkog leda, a drugi zaoštravanje geopolitičkih uslova, posebno naravno rat u Ukrajini i posledična izolacija Rusije.

Novi uslovi zahtevaju nove pristupe, a jasno je da uskoro može doći do borbe za prevlast nad negostoljubivim i veoma retko naseljenim predelima na krajnjem severu Zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je u četvrtak Kanadu, gde je u društvu kanadskog premijera DŽastina Trudoa posetio zaliv Kembridž unutar Arktičkog kruga.

 - Daleki sever je veoma važan za Kanadu i za NATO u celini. Rusija je ojačala svoje snage u ovom delu sveta, obnovila napuštene sovjetske vojne ispostave i koristi severne oblasti za testiranje najnovijeg naoružanja - rekao je on u Kold-u. Lake, Alberta..

Zbog zagrevanja atmosfere, arktički led se sve brže topi, što pojedine oblasti čini plovnim daleko u zimu, a otvaraju se i novi plovni putevi. Severnoatlantski savez namerava da zaštiti interese koje već nosi u imenu.

Foto: Profimedia

 

Sedam arktičkih država članica NATO-a

- Kada se Finska i Švedska učlane u alijansu, sedam od osam arktičkih zemalja će postati članice NATO-a, kaže Stoltenberg. Zato je krajnji sever od strateškog značaja za našu bezbednost. Najkraći put do Severne Amerike za ruske rakete i bombardere je preko Severnog pola - dodao je on.

I zbog toga su SAD već najavile imenovanje ambasadora za Arktik, a u igri je i Kina, koja se identifikovala kao zemlja blizu Arktika i, prema Stoltenbergovim rečima, zaključila arktičko strateško partnerstvo sa Rusijom. 

Rusija: Zaštitićemo svoje interese

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je Stoltenbergovu izjavu o povećanju prisustva NATO-a na Arktiku i upozorio da Zapad jednostavno nastavlja svoju politiku konfrontacije sa Rusijom. On je takođe naglasio da će Rusija adekvatno zaštititi svoje interese, kako bezbednosne tako i ekonomske, prenosi nemačka novinska agencija dpa.

(RTV Slo)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".