Њено искуство најбољи је показатељ да дијагноза канцера не значи и смртну пресуду. Ивона је успела да победи болест захваљујући ведром духу и подршци најближих. О својим искуствима говорила је отворено како би мотивисала друге жене које пролазе кроз исто.

Да је њена искреност имала прави ефекат, показало се када су почеле да јој се јављају особе са идентичним проблемима. Унутрашњу снагу за борбу добијала је од наближих, а највише од ћерке Маше, с којом је током тог тешког периода и унапредила однос.

Фото: РТС принтскрин

 

- Мени је било много лакше када сам отворено причала о свему. Генерално полазим од тога да се ништа не може сакрити и увек када се нешто тако сазна боље је да сама кажем. Тада се осећам растерећеније и буде мени лакше а људи се суочавају са тим како истину морају да прихвате. Друга страна јесте можда и тај хумани део. Ја не мислим да сам неки хуманитарац али има један моменат када сам помислила: ‘Ако сам ја особа у медијима, значиће да људи чују од мене и моју причу‘. Лакше ће им бити, поготово особама које требају да прођу кроз то кроз шта сам прошла и ја. Мени је драго што су ми се масовно јављале жене и писале ми да би поделиле самном причу о својој болести - започела је своју исповест Ивона и истакла да болест мора да се прихвати.

- Када сам се ја спремала за лечење, моја другарица која је такође прошла кроз све ово, доводила је своје пријатељице које су прошле кроз ову болест и причале ми како је било. Тако сам и ја имала вољу, снагу и потребу да искуство кроз шта сам прошла испричам женама и да им поручим да не треба толико да се плаше већ да је то један процес у коме морају да буду истрајне. Као што је здравље за сваког човека тако је и болест. То мора да се прихвати и кроз то мора да се прође - рекла је водитељка која се, упркос свему, трудила да не оптерећује ћерку.

- Кћерка Маша је мени била велики ослонац али ја ипак нисам желела да је превише оптерећујем мојом причом. Човек прво са собом мора да реши сва та питања, да би ишао даље, јер никаква друга особа не може нешто специјално да помогне. Може речима, топлином и загрљајем али особа мора сама са собом да буде добро, да се помири са неким стварима, да реши и одлучи. Ако је особа добро са собом, биће и са околином. Иначе, у најгорим тренуцима сам ишчитавала литературу и схватила да сам крива што се нисам контролисала на време, јер сам болест могла и раније да откријем - објашњава Ивона.

- Али онда сам себи рекла да је ова болест излечива и да морам да се ухватим у коштац са њом. Себи сам говорила да ћу проћи кроз један црни тунел али и да се надам да на крају стоји светлост. Схватила сам да морам да прођем кроз процес операције и лечења који траје годину и по до две, али да ћу после тога да будем здрава жена. Та мисао ме је водила, али и снага што имам кћерку, родитеље и сестру којима сам још потребна. Много сам радила и имала сам мало дана одсуства са посла, што ми је много помогло. У почетку нисам желела да то људи знају око мене јер сам се плашила сажаљења, али јако брзо ме је и то прошло. Када сам схватила да имам снаге да кроз све прођем, да ћу ићи на лечење и да ћу слушати савете доктора, онда је и тај страх од сажаљења прошао - рекла је Ивона.

Водитељка и њена кћерка Маша сад су још блискије него раније, тврде да су као другарице, а тако их и ословљавају.

- Код нас је све помешано, мама се дружи и са мојим, а ја и са њеним друштвом. И кад год смо слободне, одемо негде на кафу, у шетњу или шопинг. Волимо да проводимо време заједно и причамо о свему - испричала је недавно за "Глорију" Маша.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Дуња Кустурица - лепа ћерка славног редитеља

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".