Власник једног од најраскошнијих гласова на домаћој естрадној сцени Тони Цетински отпевао је стихове песме " 23. просинац" од којих се најежи свако ко их послуша. Буди дубоке емоције у човеку, а прича коју крије до данас није са сигурношћу откривена.

Како Тони својим песмама зна да погоди право у срце, многе његове нумере младенци бирају за први плес. Док са друге стране, уз њих проживљавамо и неке наше најтужније моменте у животу.

Фото: Јутјуб принтскрин/Scardona

 

У таквим тренуцима неизбежна је најемотивнија балада Цетинског, која буди необјашњиву сету у слушаоцима.

Песма је настала пре много година, а о томе шта је био мотив да се напише овај текст који дира право у душу, створиле су се бројне теорије. Али, и данас је под велом тајни чију тужну судбину "носе" стихови у својим нотама.

Врло је ретко и сам Тони изводи уживо, јер је посебно тешко савладати осећања, док се певају такве речи. Такође, и о догађајима у њеног позадини скоро никада не говори.

Фото: В. Данилов

 

 

- То је једина песма која носи своје бреме, али када је писана, није имала толико слика у себи, није имала говор пре, није имала тај печат. Била је нормална љубавна песма. Али, како се догодио тај неки догађај, онда сам предложио текстописцу да конкретизујемо причу и да некако остане успомена на ту особу - био је једини осврт Цетинског на велики хит.

Постоје приче да се ради о Тонијевог пријатељици која је преминула од предозирања хероином, неки кажу да је реч о жени која је погинула у саобраћајној несрећи на дан свог венчања.

Цетински често песму "23. просинац" на својим концертима посвети преминулим колегама, пријатељима, познатим домаћим лицима.

А од љубитеља Тонијеве музике, неретко можете чути да је једно од најемотивнијих изођења ове песме било у Арени Загреб 2009. године.

Већим делом песме стајало је лик прерано преминулог певача анђеоског гласа Тошета Проеског, уједно и Тонијевог блиског пријатеља, а потом су се ређале фотографије уметника који више нису са нама: Дражена Петровића, Ане Рукавине, Ђорђа Новковића, Мате Парлова.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Певач Дино Дворник

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".